ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak przygotować swoją pierwszą kalebasę?

Yerba Mate można pić z różnych naczyń. Pijemy dla wygody z ceramicznych, ale najbardziej klasycznym, pomijając drewniane naczynia, jest kalebasa, czyli po prostu tykwa. Mamy tutaj taką świeżo kupioną, z której nie można jeszcze pić. Zauważyłem, że wiele osób robi błąd, bo kupuje kalebase i od razu zaczyna z niej pić. Potem stwierdza, że obrzydliwe – „jak ja nie cierpię Yerba Mate!”. Wtedy właśnie czuje nie smak Yerba Mate, tylko nie przygotowanej kalebasy

To co z nią musimy zrobić to currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba zwrócić uwagę na naturalną gąbkę, która wyścioła owoc w środku. Żeby się jej pozbyć potrzebujemy fusy z Yerby.

1. Zużyte fusy musimy napchać do kalebazy i wyjątkowo zalać wrzątkiem, pomoże nam to zmiękczyć gąbkę i ją później wybrać.

Trzeba robić to ostrożnie, żeby nie uszkodzić kalebasy. Zalewamy i zostawiamy na 24h.

Jak zobaczycie po tym czasie, sporo płynu ubyło z kalebazy. To święty Tomasz nam podpija.

2. Wylewamy wodę i płuczemy zimną wodą, żeby naczynie było czyste.

Można też dodać też wódki do wody, podobno to pomaga.

3. Teraz trzeba wygrzebać tę gąbkę, można użyć łyżeczki lub nabierki herbacianej.

I zaczynamy wydrapywać. Trzeba robić to bardzo dokładnie, starannie o ostrożnie. Kalebasa to owoc, więc jedna od drugiej mogą się różnić i czasem trzeba wszystko powtórzyć nawet kilka razy.

Tykwa oczywiście poci się podczas picia Yerby, nie są to duże ilości wody, ale jeśli zostawimy ją na na dokumentach to może się to źle dla nich skończyć. Tak wygląda wydrapana.

4. Ponownie zasypujemy naczynie yerbą i zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 12h.

Matero namoczyło się i znów przelewamy je wodą, można ją jeszcze trochę wydrapać. Następnie parzymy normalnie Yerbę, 80°C. Żeby ułatwić sobie picie, przy wkładaniu bombilli należy zatkać wlot. Udało się! Zachęcam do przygotowania sobie tak kalebazy, picie Yerby z niej daje specyficzny smak.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Czerwona herbata pu-erh mini toucha

Kiedy robi się chłodniej po upalnych dniach, miło jest usiąść z czymś ciepłym w kubku.[...]

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Herbata pu-erh Moonlight White

Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]

Latte art – wzory krok po kroku: rozeta

Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Moja Bombilla zatyka się! Porady

Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.