Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.

W trakcie poszukiwań zastosowania dla pyłu herbacianego pojawiały się różne pomysły począwszy od kompostu po kadzidełka. Ostatecznie opracowano metodę produkowania z niej herbaty nadającej się do parzenia. Do takiego proszku dodawano ryżowego lepiku oraz wzmacniaczy smaku, następnie powstałą pastę przeciskano przez specjalne sito co nadawało jej postać przypominającą cienki makaron. Po obróbce termicznej herbata była gotowa do parzenia. Popularna była początkowo jako zaopatrzenie wojska w czasie wojny. Obecnie sprzedawana jest na zachód. Produkcja kokaichy skupia się wokół jednej wytwórni na plantacjach Schizuoka. Smak i właściwości zdrowotne tej herbaty nie są oszałamiające lecz jako ciekawostkę na pewno warto jej spróbować.


Dodaj komentarz