ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ice tea – mrożona hebrata

Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że niezwykle upalna pogoda zniechęcała ludzi do degustowania gorącej herbaty. Jeden z wystawców postanowił zatem dodać do swojej herbaty lodu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tej pory mrożona herbata dostarcza orzeźwienia w upalne dni na całym świecie. Mrożona herbata to w naszym klimacie dobre rozwiązanie w lecie, ponieważ doskonale orzeźwia.

Narody zamieszkujące gorące i pustynne strefy klimatyczne w czasie upału preferują raczej napary gorące, które pozwalają wyrównać ciepłotę ciała i utrzymać wodę w organizmie przy bardzo suchym klimacie. W naszej strefie klimatycznej nie ma to tak wielkiego znaczenia dlatego bardziej cenimy sobie orzeźwienie. Wiele osób przygotowuje ją parząc na gorąco herbatę, a następnie studząc ją i dodając lodu. Nie jest to jednak jedyny sposób. Pomijając butelkowane ice tea, w których niemalże nie ma herbaty, możemy przygotować zimną herbatę łatwiej przeprowadzając zimne parzenie.

Herbata zielona Ice Tea Limonka z aloesem
Herbata zielona Ice Tea Limonka z aloesem

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Najprostszym sposobem na zrobienie ice tea z herbaty jest metoda „cold brew”. „Cold brew” oznacza dosłownie zimne parzenie i występuje tutaj sprzeczność w samej nazwie, ponieważ parzenie kojarzy się z zalaniem czegoś wodą gorącą, natomiast zimne parzenie to zalanie suszu wodą zimną, lodowatą lub zasypanie lodem. Pojęcie to jest stosowane przez baristów w odniesieniu do kawy, jednak herbata również świetnie się do tego nadaje.

Czym się różni zimne parzenie od ciepłego?

W czasie zimnego parzenia do naparu przechodzi inny zestaw substancji chemicznych, które dają inny smak i inne działanie. Przede wszystkim:
– uwalnia się jedynie niewielka część katechin
– oraz około połowa kofeiny, dzięki czemu napar jest mniej pobudzający oraz łagodniejszy w smaku.
– Nie wyczuwa się typowej dla herbaty goryczy, która ustępuje miejsca słodkiemu posmakowi.
– Ponadto napar zachowuje znacznie więcej witamin, które w większości są rozkładane przez wysoką temperaturę.

Herbata biała Ice Tea Imbirowo-Cytrynowa
Herbata biała Ice Tea Imbirowo-Cytrynowa

Jak przygotować herbatę na zimno?

Najłatwiejszą metodą jest zalanie w dużym dzbanku suszu herbacianego zimną wodą (1g liści na 100ml) i pozostawienie w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. W ten sposób przygotowane ice tea nie będzie gorzkie ani przeparzone.

Skąd się wzięła idea zimnego parzenia herbaty?

Pochodzi od japońskiego sposobu zwanego shinobicha czyli parzenia herbaty lodem. Szlachetna zielona herbata z Japonii cechuje się smakiem umami, który jest bardzo ceniony przez Japończyków. Odkryli oni, że herbata zaparzona na zimno ma inny smak i działanie od tej parzonej tradycyjnie. Niektóre substancje wymagają wysokiej temperatury, aby wydostać się z liści dzięki czemu napar shinobicha jest bogatszy w umami oraz słodszy.

Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?

Jak zaparzyć shinobicha?

Jest kilka metod. Chodzi o parzenie lodem co można przeprowadzić bezpośrednio zasypując kostkami susz herbaciany w specjalnym naczyniu do herbaty takim jak hohin lub shiboridashi i zlewaniu do czarki naparu gdy tylko lód się rozpuści. Inna metoda polega na zasypaniu większej ilości herbaty lodem w czajniku i zaczekaniu do całkowitego rozpuszczenia się lodu. Następnie napar rozlewa się do czarek.

Ice tea z Yerba mate – terere

Innym tradycyjnym sposobem parzenia na zimno jest pochodzące z Ameryki Południowej terere czyli zaparzenie lodem yerba mate. Jest to roślina, która poza szeregiem korzystnych dla naszego ciała substancji zawiera także dużo kofeiny i głównie dla niej jest pita. Terere to yerba mate zasypana lodem w matero czyli tradycyjnym naczyniu. Tutaj za pomocą specjalnej rurki bombilli wypija się to co się rozpuści. Niektóre marki produkujące yerba mate wypuściły na rynek specjalne odmiany o większych liściach specjalnie dedykowane terere.

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?
Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Czy można użyć tylko herbaty?

Cold brew świetnie udaje się z innymi rzeczami, które na co dzień parzymy. Można dzięki temu odkryć nowe nuty smakowe, lub zupełnie inaczej spojrzeć na znane już napary. Polecamy yerba mate, która oryginalnie zaparzona na zimno nazywa się terere i świetnie pobudza oraz orzeźwia. Doskonale udaje się także rooibos, który nawadnia i dostarcza makroelementów. Parzyć tam możemy również ulubione zioła. Doskonale sprawdza się zimny napar z odprężającej lawendy lub bogatego w witaminy hibiskusa.

Ice tea owocowe

Możemy poza herbatą i ziołami przygotować na zimno nasze ulubione napary owocowe. Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek owocowych nie mających w składzie herbaty, które cenione są zwłaszcza za zawartość witamin, owocowy smak oraz brak kofeiny dzięki czemu świetnie nadają się na wieczór oraz dla dzieci. Zimne parzenie możemy z powodzeniem przeprowadzić również na naszych ulubionych owocowych mieszankach co stanowi świetną alternatywę dla chemicznie słodzonych i aromatyzowanych syropów przeznaczonych do rozcieńczania wodą w lecie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok. Korekta: Patryk Płuciennik.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate chimarrao

Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i[...]

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.