Szkolenia, warsztaty, wykłady, degustacje

Herbata: szkolenia, warsztaty

Szkolenia i warsztaty związane z herbatą

W Czajnikowy.pl prowadzimy szkolenia i warsztaty związane z tematyką herbaty. Wszystkie warsztaty i szkolenia połączone są z degustacją herbaty i krótkim pokazem parzenia herbaty. Czajnikowe warsztaty zawsze prowadzone są przez minimum dwie osoby, dzięki temu są dynamiczne, a osoby biorące w nich udział mogą skosztować herbaty bez niepotrzebnych przerw. Warsztaty i szkolenia organizujemy dla osób prywatnych, gości kawiarni, obsługi lokali gastronomicznych.

W naszej ofercie posiadamy gotowe scenariusze szkoleń i wykładów, które zostały przez nas wiele razy przetestowane. Potrzebujesz szkolenia lub warsztatu o określonej tematyce lub konkretnym czasie? Nie ma problemu! Dopasujemy go do Twoich potrzeb.

Aby przeszkolić pracowników gastronomi do przygotowywania wysokiej jakości herbaty opracowaliśmy system szkoleniowy pozwalający na zaznajomienie się nie tylko z tematyką herbacianą ale także z technikami parzenia w warunkach gastronomicznych. Szkolenie obejmuje takie zagadnienia jak:

  • Obszerny i szczegółowy wykład w przystępnej formie, w dużej mierze oparty na dyskusji i nastawiony na integrację uczestników.
  • Pokaz parzenia i akcesoriów użytych w czasie warsztatów, wraz z omówieniem właściwych technik parzenia.
  • Degustacja herbat będących tematem spotkania tak by możliwe było porównanie różnych naparów i różnych sposobów parzenia.
  • Angażowanie uczestników do udziału w warsztatach. Niektóre tematy pozostawiają w tym zakresie spore pole do popisu.
  • PODSTAWY HERBATY. Temat przybliża samą roślinę i przygotowany z niej napój. Omówione zostają rodzaje herbaty, techniki oraz miejsca ich wytwarzania, sposoby prawidłowego zaparzenia oraz sposoby przygotowania w formie napojów narodowych w różnych krajach, a także kultura herbaciana na świecie. Sporo miejsca poświęcone jest właściwościom prozdrowotnym herbaty.
  • SZEŚĆ KOLORÓW HERBATY. Spotkanie skupia się wokół prezentacji i porównania wszystkich sześciu rodzajów herbaty (czarnej, zielonej, czerwonej, białej, żółtej i turkusowej) na podstawie herbat chińskich pod kątem różnic w działaniu zdrowotnym, smaków, technik wytwarzania oraz parzenia. Omówione zostają historia oraz tradycja herbat w Chinach i zaprezentowane tradycyjne utensylia.
  • HERBATA PO ANGIELSKU. Urządzony w ramach warsztatów zostaje angielski five o’clock w czasie którego omówiona zostaje historia i rozwój tradycji herbacianej w Anglii, rodzaje typowych herbat angielskich wraz z ich genezą, podstawy savoir vivre oraz praktyczne wskazówki dotyczące herbaty z mlekiem.
  • YERBA MATE. Spotkanie dotyczy zyskującej na popularności rośliny z Ameryki Południowej. Przedstawiona zostaje roślina, napój, tradycja oraz akcesoria niezbędne do prawidłowego parzenia. Sporo miejsca poświęcone jest wpływowi na ludzkie ciało naparu mate. Zaprezentowane zostają różne rodzaje yerba mate wraz z możliwością porównania właściwości i smaku.
  • MASALA CHAI. Wspólne gotowanie narodowej herbaty w Indiach. Zaprezentowany zostaje skład i sposób przygotowania Indyjskiej herbaty korzennej, omówione zostają właściwości naparu oraz poszczególnych przypraw. Przedstawiona zostaje historia i tradycja herbaty w Indiach. Istnieje możliwość samodzielnego przygotowania kompozycji przypraw chai masali.
  • CZARNA HERBATA. Przedstawione zostają herbaty czarne pochodzące z różnych stron świata. Czarna herbata będąc najpopularniejszą na świecie leży w kręgu zainteresowań wielu osób jako napój codzienny. Omówione zostaną główne uprawy herbaciane na całym świecie wraz z ich historią. Pokazane zostaną różnice między czarnymi herbatami z różnych krajów oraz sposoby parzenia i oceny jakości herbaty wraz z oznaczeniami gradacji, a także wpływ herbaty czarnej na zdrowie wraz z przestrogami przed niskiej jakości herbatą niewłaściwie parzoną.

Herbata: wykłady

Wykłady dotyczące herbaty

W Czajnikowy.pl prowadzimy wykłady dotyczące herbaty, historii herbaty lub poświęcone różnym ciekawostkom herbacianym. Wykłady mogą być prowadzone przez charyzmatycznego Rafała Przybyloka znanego między innymi z Pytania na Śniadanie TVP2.

Tematyka wykładów to na przykład: 6 kolorów herbaty, historia angielskiej herbaty (skąd wziął się five o’clock?), historia herbaty w Chinach.

Czajnikowe wykłady mogą mieć charakter edukacyjny przeznaczony dla obsługi lokali gastronomicznych, jak sushi bary, herbaciarnie i kawiarnie oraz nieco luźniejszy edukacyjno rozrywkowy, który znakomicie sprawdza się w szkołach.

Szkolenie obejmuje takie zagadnienia jak:

  • Obszerny i szczegółowy wykład w przystępnej formie, w dużej mierze oparty na dyskusji i nastawiony na integrację uczestników.
  • Praktyczne szkolenie z zakresu przygotowania różnych herbat parzonych w różnych temperaturach z naciskiem na różnice w jakości naparu przy różnych warunkach parzenia.
  • Zapoznanie z najlepszymi akcesoriami do przygotowywania herbaty.
  • Wsparcie związane z doborem oferty i personalizowaniem rodzajów oferowanych herbat przy konkretnych sytuacjach.

Herbata: degustacje

Degustacje i catering herbaciany

W Czajnikowy.pl prowadzimy degustacje herbaciane oraz zapewniamy catering herbaciany. Posiadamy ceramikę dla maksymalnie 120 osób, których możemy sprawnie obsłużyć dzięki warnikowi wraz z pompą oraz dzbankowi IngenuiTEA. Odpowiednie, opracowane przez nas dozy herbaty pozwalają skrócić nam maksymalnie czas oczekiwania na świeżo zaparzoną pyszną liściastą herbatę.

W ramach cateringu proponujemy:

  • Na bieżąco parzoną herbatę serwowaną w różnym stylu dopasowanym do okoliczności.
  • Ofertę oraz sposób podania dopasowany do okoliczności i tematyki imprezy, na przykład angielski podwieczorek lub degustacja zielonych herbat prozdrowotnych.
  • Drobne przekąski i dodatki do serwowanych herbat.
  • Stanowisko cateringowe odpowiednio wyposażone i estetyczne.
  • Catering może odbyć się z użyciem naczyń ceramicznych lub jednorazowych w zależności od rodzaju imprezy.