Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Ważną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest odpowiednia ocena jakości herbaty czerwonej. Zauważmy, że pijemy coś, co traktowano w Chinach zarodnikami pleśni. Budzi to wątpliwości u wielu osób związane z bezpieczeństwem naparu. Musimy pamiętać, że herbata im droższa tym lepsza. Od zasady tej rzadko są odstępstwa. Nie warto oszczędzać na herbacie, zwłaszcza czerwonej. Gdy posiadamy już tabliczkę Pu-Erha jego jakość możemy ocenić przede wszystkim organoleptycznie, ponieważ chińskie litery na opakowaniu rzadko coś nam mówią.

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale napewno nie powinna pachnieć pleśnią. Samo ciastko powinno być zbite, bez dziur i luk, bez luźnych liści, nie powinno się jej dać kruszyć w palcach. W przypadku herbaty jakościowej często powinniśmy zobaczyć karteczkę z fabryki wprasowaną w ostatnią warstwę herbaty tak by niemożliwe było jej podmienienie. Wysokiej jakości herbata ma zauważalne złociste listki, a kolor ciemnobrązowy. Nie powinna być smoliście czarna i pozbawiona połysku.

Herbata czerwona Pu-erh Nan Nuo Mountain 357g
Herbata czerwona Pu-erh Nan Nuo Mountain 357g

Jeśli przyjrzymy się opisowi na opakowaniu również możemy dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Wśród gąszczu chińskich znaczków musimy wypatrzeć znane nam cyfry. Często możemy spotkać czterocyfrowe oznaczenie. Tutaj dwie pierwsze cyfry oznaczają rok, z którego pochodzi receptura. Oznacza to dekadę i rok w XX w. Jeśli receptura została zmieniona w XXI wieku wtedy numer poprzedza rok (na przykład 2006 8632 oznacza recepturę z 1986 roku zmienioną w 2006 roku). Kolejna cyfra oznacza właśnie jakość liści. Ostatnia oznacza fabrykę, która wyprodukowała daną herbatę.

Cyfry jakości na Pu-Erh informują nas o rodzaju zastosowanych liści.

  • 1 – pączek i jeden liść,
  • 2 – pączek i dwa liście,
  • 3 – pączek i trzy liście,
  • 4 – pączek i cztery liście.
  • Kolejne numery zawierają coraz grubsze i starsze liście już bez pączków.
Herbata czerwona Pu-erh Bu Lang Mountain 357g
Herbata czerwona Pu-erh Bu Lang Mountain 357g

Zdarza się także, że mamy do czynienia z mieszankami różnych klas. Wtedy numer informuje o tej, która procentowo dominuje w mieszance.

Numer fabryki odnosi się do herbat produkowanych przez wielkie plantacje, które swoją marką zapewniają najwyższą jakość herbaty. Drobni producenci nie posiadają swojego numeru. Tak więc pijąc herbatę z numerem 1 na końcu wiemy, że pochodzi z jednej z trzech fabryk, które działają wspólnie Haiwan Tea Factory, Mengyang Guoyan Tea Factory oraz Six Famous Tea Mountain, plantacje Menghai to numer 2, jest to zarazem najbardziej ceniony producent Pu-Erh surowych. Numer 3 oznacza fabrykę w Xiaguan.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz