Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem do herbaty. Przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat ziaren kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego w roślinie może być nawet 9%.

Jego pełna nazwa to kardamon malabarski. Dziko występuje w Azji, w Indiach, Chinach i na Cejlonie. Ponadto przyniesiony do Ameryki Południowej jest tam uprawiany.

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2

Działanie i właściwości kardamonu

Ciekawą właściwością kardamonu jest wzmocnienie smaku i właściwości pobudzających. Jest zatem częstym dodatkiem także do kawy. Każdy może sprawdzić we własnym zakresie czy herbata z kardamonem pobudza bardziej niż czysta. Ponadto kardamon wzmacnia apetyt i działa bakteriobójczo. Już starożytni Egipcjanie używali kardamonu do dbania o higienę jamy ustnej żując go regularnie. Powszechnie znajdujemy go w środkach poprawiających trawienie.

Jak wiele innych egzotycznych przypraw uważany był za afrodyzjak chociaż tym razem nie bezpodstawnie. Napar z kardamonu rzeczywiście poprawia libido, co więcej działa jednocześnie antydepresyjnie. Z innych ciekawych właściwości kardamonu warto wspomnieć o obniżaniu ciśnienia krwi, właściwości przeciwzapalne oraz antywirusowe pomagają przy kaszlu. Działa moczopędnie i oczyszcza z toksyn, sprzyja zwalczaniu choroby wrzodowej oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać mimowolne skurcze mięśni więc niesie ulgę przy czkawce.

Jego charakterystyczny zapach sprawił, że wykorzystywany był także przy produkcji perfum. Legenda mówi, że sama Kleopatra okadzała dymem kardamonu swój pałac przed wizytą Marka Antoniusza. W okresie swych podbojów kardamon odkryli wikingowie, którzy przywieźli go do Skandynawii gdzie popularny jest do dziś w wypiekach i napojach alkoholowych. Poza Skandynawią często wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej.

Samego kardamonu wyróżnia się kilka rodzajów które różnią się jakością no i przede wszystkim ceną. Pamiętajmy, że kardamon uznaje się za drugą najdroższą przyprawę po szafranie. Aby była dobrej jakości musi niestety sporo kosztować. Najlepszy jest zielony, w odróżnieniu od czarnego i białego. Aby cieszyć się jego pełnym aromatem należy przechowywać go w ziarnach i rozłupać dopiero przed użyciem. Mielony szybko wietrzeje.

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #2

Jak przygotować herbatę z kardamonem? Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim można przygotować Masala Chai czyli narodową herbatę Indyjską gdzie w składzie znajduje się między innymi kardamon. Można przygotować napar z samego kardamonu, należy go zmiażdżyć i zalać wrzątkiem nawet na pół godziny. Jeżeli nie zależy nam na zbyt intensywnym aromacie można zgnieciony kardamon dodać do herbaty i zaparzyć razem.

Szczególnie polecamy także karak chai czyli napój podobny do indyjskiej masali lecz nie posiadający w składzie innych korzeni poza kardamonem. Jest to herbata popularna na całym wschodzie. Od zachodnich Indii, przez Pakistan po Zjednoczone Emiraty Arabskie. Czasami nazwa karak chai zastępuje nazwę masala chai a czasem oznacza jedynie „mocną herbatę”. W Dubaju uważana jest za napój młodzieżowy. Można ją kupić w jednorazowych kubkach w wielu miejscach.

Jak przygotować karak chai?

Potrzebne będą: łyżka strączków kardamonu, łyżka czarnej herbaty, pół litra wody, cukier oraz mleko (najlepiej skondensowane) według uznania. Przepis jest banalnie prosty. Kardamon należy zmiażdżyć w moździerzu i wrzucić do gotującej się wody wraz z herbatą. Po 5-10 minutach gotowania należy zmniejszyć ogień i dodać mleko oraz cukier. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy po czym przecedzamy i pijemy. Najlepiej z wysokiego, smukłego czajniczka w stylu arabskim.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz