Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?

Alkaloidy zarówno w liściu jak i w naparze odpowiadają za gorzki smak. Kofeina jedynie w części przedostaje się do naparu. Około 20-25% pozostaje w liściu. Zawartość kofeiny w herbacie różni się znacznie w zależności od rodzaju herbaty, sposobu parzenia oraz użytych liści. Zawartość alkaloidów zmniejsza się wraz z wiekiem liścia. Najbogatsze w kofeinę zatem będą pączki liściowe, które zawierają około 6,3% tego związku. W kolejnych liściach na gałązce zawartość kofeiny spada. Kolejno w pierwszym liściu ilość kofeiny wynosi średnio 4,6%; w drugim 3,6%; w trzecim 3,1% i w czwartym liściu jedynie 2,7%. Istnieją także herbaty produkowane z samych łodyżek te zawierają około 2% kofeiny.

Co do koloru herbaty to w herbacie białej znaleźć można najwięcej kofeiny bo nawet 4,5%. Kolejne są herbaty zielone. Oksydacja zmniejsza zawartość kofeiny więc bardziej przetworzone będą zawierały jej mniej. Około 2,5% w herbacie czarnej. Najmniej kofeiny jest w herbacie czerwonej i żółtej. Szczególnie żółta uchodzi za niepobudzającą ponieważ kofeiny zawiera poniżej 1%.

Jeśli chcemy przygotować herbatę mocną czyli bogatą w kofeinę wtedy należy parzyć ją krótko ponieważ, kofeina wydzielająca się do naparu od początku parzenia neutralizowana jest przez garbnik taninę, która przechodzi do naparu wolniej. Tanina reaguje z kofeiną tworząc kofeinian taniny. Związek ten oczywiście nie ma właściwości pobudzających więc im więcej będzie go w naparze tym mniej będzie on pobudzający. Zatem im dłużej parzymy herbatę tym mniej kofeiny będzie ona zawierać.

Kofeina niezależnie od pochodzenia (z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate – mateina, z guarany – guaranina) wchłania się w żołądku i jelicie cienkim człowieka. Nie ma zdolności do kumulowania się w naszym ciele i jest wydalana wraz z moczem. Stwierdzono w badaniach, że poziom kofeiny w naszym ciele spada o połowę po upływie 2,5 do 5 godzin.

Spożywana w rozsądnych ilościach ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Okazuje się, że nie tylko pobudza nas i odpędza zmęczenie oraz senność ale także poprawia pracę całego układu nerwowego oraz serca i mięśni. Przyśpiesza także przemianę materii i poprawia pracę nerek. Podnosi ciśnienie i ciepłotę ciała oraz przyśpiesza wydzielanie kwasów żołądkowych. Ile zatem stanowi rozsądną ilość? Oczywiście wszystko zależy od naszego ciała. Niezbędne jest obserwowanie siebie oraz swojego samopoczucia. Zbyt duża ilość kofeiny może powodować niepokój, rozdrażnienie oraz problemy ze snem oraz niemiarowość pracy serca. Przy większych dawkach pojawiają się także nudności i wymioty ale do takiego poziomu stężenia kofeiny w ciele trudno raczej doprowadzić bez użycia wyekstrahowanej, czystej kofeiny, po prostu nie bylibyśmy w stanie wypić tyle herbaty. Optymalnie zatem przyjmuje się ilość około 250 mg kofeiny na dobę dla dorosłego człowieka jako bezpieczną i korzystną dla zdrowia. Jest to równoważne z wypiciem około 2 litrów przeciętnej herbaty. Pamiętajmy jednak, że zawartość kofeiny jest różna w różnych herbatach i przy herbacie białej może to być przeszło 70 mg kofeiny na standardowy kubek naparu (230ml).


Dodaj komentarz