Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowywanie napoju z grzybka herbacianego zrobiło się ostatnimi czasy dość popularne. Co więcej można już w sklepach zakupić butelkowane napoje na bazie kombucha. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tej herbacianej ciekawostce.

Co to w ogóle jest kombucha, lub jak niektóre źródła zapisują w postaci spolszczonej kombucha?

Jest to napój, który przygotowuje się z herbaty z cukrem poddanej fermentacji za pomocą grzyba herbacianego. Sam grzyb to symbioza różnych drożdży i bakterii, które wspólnie tworzą galaretowate ciało o mleczno-szarawym odcieniu i zabarwieniu w różnych kolorach w zależności od tego jakiej użyto herbaty. Grzyb, który biologicznie grzybem nie jest tworzy gruby plaster, któremu towarzyszą różnego koloru i kształtu mniejsze fragmenty. Powłoka na powierzchni herbaty zbudowana jest z celulozy, którą wytworzyły bakterie. Cała fermentacja dotyczy w tym przypadku przede wszystkim zawartego w herbacie cukru. W skórek zachodzących w czasie fermentacji reakcji chemicznych powstaje alkohol, który osiągnąć może stężenie nawet do 2% i dwutlenek węgla co sprawia, że napój jest nieco musujący.

Herbata zielona sencha Kombucha
Herbata zielona sencha Kombucha

Jeśli nie przerwie się fermentacji można uzyskać ocet herbaciany, który również może mieć ciekawe zastosowania. Generalnie fermentacja trwa od tygodnia do kilkunastu dni. Zwykle po około 8 dniu z napoju robi się ocet.

Napojowi przygotowanemu z kombuchy przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Źródła podają, że ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, obniża także poziom cukru we krwi. Mimo to odradzany jest cukrzykom ponieważ sam zawiera sporo cukru. Zawiera pewne ilości witamin z grupy B, a także witaminę C i kwas foliowy, oraz kwasy organiczne w tym octowy, mlekowy, szczawiowy, jabłkowy, glukonowy, glukuronowy i kwasy nukleinowe.

Generalnie większość korzyści zdrowotnych jakie grzybek zapewnia wiąże się z poprawą trawienia. Przede wszystkim właściwa flora bakteryjna kolonizuje nasze jelita i wspomaga trawienie, wydzielane przez mikroorganizmy enzymy sprawiają, że trawimy z większą korzyścią, łatwiej pozbywamy się zbędnych substancji i lepiej przyswajamy substancje odżywcze. Poprawia się stan całego układu pokarmowego więc lepiej działają także wątroba i trzustka, normuje się praca jelit i wypróżnianie. Wzmacnia się odporność organizmu, która związana jest w dużej mierze z jelitami. Grzybek powoduje także oczyszczenie organizmu, działania detoksykacyjne sprawiają, że łatwiej pozbywamy się różnego rodzaju złogów i toksyn. Działa także odprężająco i wzmacniająco w sytuacji przeciążenia psychicznego oraz stanów lękowych.

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Kolejną ważną funkcją jest alkalizowanie ciała. Zbytnie zakwaszenie organizmu jest jakoby zmorą naszych, opływających w cukier czasów.

Jak przygotować swój napój kombucha?

Przede wszystkim powinniśmy posiadać zdrową kolonię grzyba, ciągle zanurzoną w occie herbacianym i bez ciemnych przebarwień które charakteryzują grzyba starego. Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w dowolnym kolorze, najpopularniejsze są czarne i zielone. Napar należy przestudzić do temperatury 25 st. C. wcześniej osłodziwszy go obficie. Na litr herbaty wsypujemy 100g cukru. Można użyć dowolnego cukru lub melasy, nie może to jednak być zamiennik cukru (ksylitol itp.) ponieważ ten nie da pożywki mikroorganizmom. Nie możemy także użyć miodu ponieważ jest bakteriobójczy i może zabić kolonię.

Do osłodzonego i wystudzonego naparu wlewamy ocet z poprzedniej fermentacji (na litr herbaty 100ml octu) i wrzucamy grzybek.

Jest kilka zasad, którymi należy się kierować. Po pierwsze nie możemy doprowadzić do kontaktu grzybka z metalem ponieważ mogą zajść niechciane reakcje z kwasami organicznymi. Unikamy zatem metalowych naczyń, pokrywek oraz sitek i łyżek. Fermentujący napój powinien mieć ciepło i ciemno, słój powinien być przykryty przepuszczającą gazy tkaniną. Wszystko czego używamy powinno być zdezynfekowane wrzątkiem by uniemożliwić rozwijanie się niepożądanych drobnoustrojów.

Gotowy napój można przechowywać w lodówce. Nieużywane kolonie grzyba również, pod warunkiem, że są ciągle zalane octem.

Jak pić napój kombucha?

Należy dozować go ostrożnie by przyzwyczaić ciało. Każde niepożądane objawy powinny skłonić nas do kilkudniowej przerwy i obniżenia dawki. Zaczynamy od łyżki trzy razy dziennie aż dojdziemy do pół szklanki trzy razy dziennie. W czasie grzybowej kuracji oczyszczającej należy pić dużo wody by ułatwić pozbywanie się toksyn.

Osobiście polecam dodawać nieco kombuchy do wody i wypijać dziennie jako zdrowy i orzeźwiający napój. Zużywane ilości pozwolą z pewnością dostosować hodowlę tak by mieć nieustannie świeży napój i zarazem rozmnożyć grzybka dla znajomych. Warto także czasem doprowadzić do powstania octu, który poza zastosowaniami spożywczymi może być użyty do dezynfekcji oraz jako tonik kosmetyczny.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Źrodło: up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf


Patryk Płuciennik

Administruję Czajnikowy.pl, montuję filmy Czajnikowy TV i pisze różne poradniki. Lubię zieloną herbatę japońską (Gyokuro, Kukichę), Oolongi, świeżą Darjeeling. Staram się codziennie odpowiadać na pytania zadane przez użytkowników Czajnikowy.pl i widzów kanału YouTube.

Dodaj komentarz