Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Owocowa herbata na zimę

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Nie wiem jak Wy, ale zimą mam chęć na inne herbaty niż latem. Grudzień zaś jest miesiącem wyjątkowym, kiedy to bardziej niż na herbaty mam ochotę na zapach i smak owoców w ciepłym naparze. Dzisiaj dwie propozycje na coś ciepłego i owocowego w kubku w ciemne grudniowe noce.

Herbatka owocowa Jabłkowa organiczna

Na polskiej Wigilii tradycyjnym napojem jest kompot z suszonych owoców. Przepis na tradycyjną mieszankę ma gdzieś zachomikowany każda gospodyni. Przeważnie w skład takiego kompotu wchodzą między innymi śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, czy goździki.

Owocowa herbata na zimę: herbatka jabłkowa organiczna
Owocowa herbata na zimę: herbatka jabłkowa organiczna

Jeśli jednak nie macie natchnienia na przygotowywanie takiego kompotu, możecie poratować się na przykład jabłkową herbatą. Ta, którą dzisiaj Wam pokazuję oprócz jabłek ma w sobie także dziką różę (niezastąpiony element zimowego remedium przeziębieniowego) oraz hibiskus nadający jej kolor i kwasowość. Mieszanka ta pochodzi z upraw organicznych.

Parzenie owocowych herbatek
Parzenie owocowych herbatek

Zalecany czas parzenia to około 5 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 gramy suszu na około 120 ml wody. Zaparzona ma bardzo przyjemny ciemnoczerwony kolor i kwaskowaty smak.

Herbatka owocowa Figowa Naturalna

Drugą propozycją, nieco bardziej rozbudowaną pod względem składników jest herbatka Figowa Naturalna. W jej składzie znajdziemy owoc figi, jabłko, imbir, skórkę pomarańczy, różowy pieprz i naturalny aromat.

Owocowa herbata na zimę: herbatka figowa naturalna
Owocowa herbata na zimę: herbatka figowa naturalna

Figi są zdrowymi owocami wykorzystywanymi w medycynie naturalnej. Możemy je spożywać na surowo lub po przetworzeniu, w tym także suszone. Owoce figi możemy zbierać z krzewów lub niewielkich drzew- figowców pospolitych (Ficus carica L.). Osobom zainteresowanym podpowiem, że figowce mają bardzo ciekawą nie tylko biologię ale i historię, sięgającą aż do bardzo starożytnych czasów. Dzięki tak długiej obecności w kulturze i medycynie polecane są one przy chorobach układu sercowo-naczyniowego lub problemach żołądkowych.

Herbata (od lewej) jabłkowa, figowa
Herbata (od lewej) jabłkowa, figowa

W tej herbatce, poza pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi porozgrzewa nas też imbir i różowy pieprz. Prawda, że brzmi dobrze?

Herbatkę tę poleca się parzyć od 4 do 6 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 g suszu na 120 ml. Napar ma kolor brzoskwiniowy i delikatny smak, który także mógłby kojarzyć się nieco z brzoskwinią.

Owocowa herbata na zimę: kolory naparów
Owocowa herbata na zimę: kolory naparów

Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą też być smacznym prezentem znalezionym pod choinką. Ja lubię wypić je sobie siedząc z książką pod kocem albo po powrocie z zimowego spaceru.

A czy Wy macie jakieś ulubione zimowe herbatki?


Dodaj komentarz