Historia herbaty w Indiach
Encyklopedia herbaty, Herbata, Publikacje

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i Cejlon produkowały łącznie 715 tysięcy ton rocznie (dla porównania, Chiny produkowały „zaledwie” 540 tysięcy ton herbaty rocznie). Obecnie sektor produkcji herbaty jest drugim największym pracodawcą w Indiach.

Herbata zielona japońska kokeicha parzenie pochodzenie
Czajnikowy TV, Encyklopedia herbaty, Herbata

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.

Herbata czerwona Toucha Mini Pu-Erh
Czajnikowy TV, Encyklopedia herbaty, Herbata

Czerwona herbata: właściwości, odchudzanie i czerwona herbata

W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego picia zrzucić nawet 10 kg zbędnego tłuszczu. Dzieje się tak ponieważ ograniczone zostaje przyswajanie tłuszczy z pokarmu więc zużywana jest nagromadzona w ciele tkanka tłuszczowa, której spalanie czerwona herbata również wspomaga.

Herbata Hojicha
Encyklopedia herbaty

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.