Miodokrzew honeybush - herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Czajnikowy TV, Herbata, Publikacje

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak herbata, czy – co bardziej na miejscu – rooibos. Zbiory prowadzi się w lecie aż do jesieni nim roślina zakwitnie. Liście następnie są rozdrobnione i usypane w stos fermentacyjny mający wysokość dwóch metrów. Do usypania takiego stosu potrzeba nawet ponad dwóch ton liści.

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
Herbata

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad tym, jaką rolę w naszym życiu odgrywa ten napój. Dzięki badaniu przeprowadzonemu przez markę herbat TET True English Tea możemy dowiedzieć się, że dla wielu Polaków picie herbaty to stały, rytualny wręcz element dnia.

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Czajnikowy TV, Herbata, Przepisy

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą

Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot. Określany jest słowem juha i pod tą nazwą zapisany jest na liście produktów tradycyjnych. Nie wiadomo dokładnie kiedy, pod różnymi nazwami, kompot z suszonych owoców stał się potrawą bożonarodzeniową.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP
Herbata, Publikacje, Zdjęcia

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Herbata, Porady, Przepisy, Publikacje

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty oraz zestawiliśmy wszystkie dodatki do herbaty, które sprawią, że zrobi nam się ciepło w zimne, ciemne wieczory.

Historia herbaty w Indiach
Encyklopedia herbaty, Herbata, Publikacje

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i Cejlon produkowały łącznie 715 tysięcy ton rocznie (dla porównania, Chiny produkowały „zaledwie” 540 tysięcy ton herbaty rocznie). Obecnie sektor produkcji herbaty jest drugim największym pracodawcą w Indiach.