Urc i mięta Nana - tradycyjne herbatki z Armenii
Czajnikowy TV, Herbata

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia, to w Armenii kawę pije się rano, a potem pije się herbatę. W Armenii parzy się herbatę podobnie jak w Turcji, a tak naprawdę, jak na całym Wschodzie – najpierw przygotowuje się esencję herbacianą, przelewa w małej ilości do kubków i uzupełnia gorącą wodą.

Hojicha - prażona japońska herbata
Czajnikowy TV, Herbata, Publikacje

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha – prażona japońska herbata Hojicha  to chyba najbardziej znana spośród prażonych herbat. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to coś innego niż prażenie herbaty przeprowadzane w czasie jej produkcji dla zniszczenia enzymów oksydacyjnych. Jak wiadomo by herbata zachowała zielony kolor, zawarte w jej liściach enzymy utleniające muszą zostać zniszczone. W przeciwnym razie dojdzie do oksydacji […]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Czajnikowy TV, Herbata, Publikacje, Yerba Mate

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak z powodu różnych schorzeń układu krążenia, problemów z nadpobudliwością lub bezsennością. Kulturowo nie daje się kofeiny dzieciom w naszym kraju. Chociaż z tym bywa różnie ponieważ, powszechnie dzieci i młodzieź piją napoje z kofeiną. […]