Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Porady

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.

Kofeina w kawie a grejpfrut

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor jasno brązowy aż do ciemnego, czekoladowego brązu. Palenie liści poza ciemnym kolorem daje jej charakterystyczny smak i aromat przywodzący na myśl kawę zbożową.

Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?

Od kiedy można pić kawę? Czy 12,13,14,15 latek może pić kawę?

W powszechnej opinii panuje przeświadczenie, że kawa to napój dorosłych. Będąc dzieckiem wielu z nas czekało na czas, gdy w końcu będzie można swobodnie rozsiąść się w fotelu na spotkaniach rodzinnych z kubkiem aromatycznej kawy w ręku.

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość wypicia kubka ciepłej herbaty po kilku godzinach od opuszczania domu uratowała już nie jedną mroźną wyprawę lub poprawiła nastrój podczas miejskich podróż.

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa jej odnosi się do hrabiego Charlesa Greya, który był niezwykle popularnym politykiem w Anglii.

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba być wielkim znawcą tego napoju by zauważyć, że w obrębie różnych krajów i rynków mate różnią się między sobą. Poniżej chciałbym pokazać cztery najbardziej yerbowe kraje i cztery charakterystyczne dla nich rodzaje mate.

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na to jednej odpowiedzi.

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady - analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady (część 3) Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty opisując stan liści. Jeśli opisujemy herbatę o wysokiej i znanej jakości powinniśmy mimo to kilka słów poświęcić na opis ich kształtu i ogólnego wyglądu. Tutaj zwrócić trzeba uwagę na kilka cech świadczących o wysokiej jakości herbaty. […]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka.

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Yerba mate po paragwajsku - jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli, najprościej mówiąc mate parzona zimną, wręcz lodowatą wodą. Paragwaj jest krajem gorącym, zdecydowanie potrzeba tutaj orzeźwienia idącego w parze z pobudzeniem.

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Degustator herbaty - analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą sprawę, każdy kto w sposób świadomy pije herbatę i delektuje się nią jest amatorem sensorystą.