Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Porady

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba być wielkim znawcą tego napoju by zauważyć, że w obrębie różnych krajów i rynków mate różnią się między sobą. Poniżej chciałbym pokazać cztery najbardziej yerbowe kraje i cztery charakterystyczne dla nich rodzaje mate.

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na to jednej odpowiedzi.

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady - analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady (część 3) Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty opisując stan liści. Jeśli opisujemy herbatę o wysokiej i znanej jakości powinniśmy mimo to kilka słów poświęcić na opis ich kształtu i ogólnego wyglądu. Tutaj zwrócić trzeba uwagę na kilka cech świadczących o wysokiej jakości herbaty. […]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka.

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Yerba mate po paragwajsku - jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli, najprościej mówiąc mate parzona zimną, wręcz lodowatą wodą. Paragwaj jest krajem gorącym, zdecydowanie potrzeba tutaj orzeźwienia idącego w parze z pobudzeniem.

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Degustator herbaty - analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą sprawę, każdy kto w sposób świadomy pije herbatę i delektuje się nią jest amatorem sensorystą.

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale.

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Parzenie kawy a temperatura wody - drip

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie oraz wiedzę popartą przez SCAE. Wszystko ma swoje uzasadnienie, skoro „falla canta” powoduje pojawienie się w naparze goryczy, przeparzenia, posmaku spalenizny, to lepiej przerwać wypłukiwanie tych substancji z kawy nim dostaną się do twojej filiżanki.

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty - ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy dla Was ranking herbat, które- naszym zdaniem – warto kupić, kiedy właśnie zrezygnowaliśmy z herbaty ekspresowej na rzecz tej liściastej.

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje czajniki i nerwowo wyczekują siorbnięć z pierwszych naparów.

Witamina K w herbacie

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy pożywny i pobudzający dzięki kofeinie napój, który dostarczy nam także witamin, które w normalnych warunkach nie znalazłyby się w naszym naparze herbacianym.

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i smaczniejsza od tej zaparzonej w tradycyjny sposób. Jego badania dowodzą, że herbata zaparzona w mikrofalówce ma więcej przeciwutleniaczy, polifenoli i jest dla nas najlepsza. Jak przygotować herbatę w mikrofalówce?

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Kombucha - jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w dowolnym kolorze, najpopularniejsze są czarne i zielone. Napar należy przestudzić do temperatury 25 st. C. wcześniej osłodziwszy go obficie. Na litr herbaty wsypujemy 100g cukru.