Hojicha - prażona japońska herbata
Herbata, Publikacje

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha – prażona japońska herbata Hojicha  to chyba najbardziej znana spośród prażonych herbat. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to coś innego niż prażenie herbaty przeprowadzane w czasie jej produkcji dla zniszczenia enzymów oksydacyjnych. Jak wiadomo by herbata zachowała zielony kolor, zawarte w jej liściach enzymy utleniające muszą zostać zniszczone. W przeciwnym razie dojdzie do oksydacji […]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Herbata, Publikacje, Yerba Mate

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak z powodu różnych schorzeń układu krążenia, problemów z nadpobudliwością lub bezsennością. Kulturowo nie daje się kofeiny dzieciom w naszym kraju. Chociaż z tym bywa różnie ponieważ, powszechnie dzieci i młodzieź piją napoje z kofeiną. […]

Miodokrzew honeybush - herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Czajnikowy TV, Herbata, Publikacje

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak herbata, czy – co bardziej na miejscu – rooibos. Zbiory prowadzi się w lecie aż do jesieni nim roślina zakwitnie. Liście następnie są rozdrobnione i usypane w stos fermentacyjny mający wysokość dwóch metrów. Do usypania takiego stosu potrzeba nawet ponad dwóch ton liści.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP
Herbata, Publikacje, Zdjęcia

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.

Herbata, Porady, Przepisy, Publikacje

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty oraz zestawiliśmy wszystkie dodatki do herbaty, które sprawią, że zrobi nam się ciepło w zimne, ciemne wieczory.

Historia herbaty w Indiach
Encyklopedia herbaty, Herbata, Publikacje

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i Cejlon produkowały łącznie 715 tysięcy ton rocznie (dla porównania, Chiny produkowały „zaledwie” 540 tysięcy ton herbaty rocznie). Obecnie sektor produkcji herbaty jest drugim największym pracodawcą w Indiach.

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Herbata, Porady, Publikacje

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Wiąże się to jednak z wyższą ceną produktów, ponieważ rozwiązania chemiczne są tańsze, a zastosowanie naturalnych nawozów daje mniejszy plon w porównaniu do nawozów syntetycznych.

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie
Herbata, Publikacje, Recenzje, Testy

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie

Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie powinniśmy pić jej na czczo. Jest to niewskazane, ponieważ herbata pita na pusty żołądek może powodować jego podrażnienie. Co więc popijać do śniadania, kiedy robi się coraz chłodniej i najchętniej nie rozstawalibyśmy się z gorącym kubkiem? Warto sięgnąć na przykład po mieszanki ziołowe.

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata, Porady, Publikacje

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej składzie znajdowała się tylko chińska herbata, jednak obecnie jest to blend (mieszanka) chińskiej i ceylońskiej herbaty. Zdarza się, że w śniadaniowej angielskiej herbacie znajdują się również liście z Assamu, Afryki i Indonezji. Jej intesywny smak świetnie komponuje się z mlekiem oraz daje solidnego porannego „kopa”.