Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Publikacje

Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?

Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?

Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia. Obróbka termiczna wpływa nie tylko na smak – zmienia również skład chemiczny ziarna.

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea. Jej bazą jest herbata czarna pochodząca z indyjskiego Assamu i właśnie tej herbaty znajdziemy tutaj najwięcej.

Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado

Przygotowanie yerba mate w tykwie - curado lub currado

Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces ten polega na wyzbyciu się resztek miąższu, dezynfekcji i zabezpieczeniu.

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.

Herbata Asam (Assam)

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często wymieniana nawet przez laików, którzy zapytani o rodzaje herbaty czarnej mówią zwykle Yunnan, Cejlon i Asam.

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa zbożowa - najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar z wypalonych ziaren kawowca, lecz bogata gama różnego rodzaju kaw, które możemy zbiorczo nazwać „zbożowymi”. Trzeba

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z Turcji i tam tradycyjnie pijany.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie, rodzynkowo, aromatycznie. Napar ma kolor jasny, pomarańczowo/czerwonawy.

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady - analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady (część 3) Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty opisując stan liści. Jeśli opisujemy herbatę o wysokiej i znanej jakości powinniśmy mimo to kilka słów poświęcić na opis ich kształtu i ogólnego wyglądu. Tutaj zwrócić trzeba uwagę na kilka cech świadczących o wysokiej jakości herbaty. […]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się cuptasterem. Napar danej herbaty musi zostać przygotowany dwukrotnie.

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka.

Organiczna zielona herbata Lung Ching

Organiczna zielona herbata Lung Ching

Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś ze znajomych mówi mi, że w prezencie dostał herbatę z Chin, jest bardzo prawdopodobne, że będzie to właśnie Lungching.

Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna

Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna

Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę odegrały liście, które nie mają formy typowych japońskich igiełek, lecz są poskręcane i wyglądają jak małe herbaciane haczyki.

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Degustator herbaty - analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą sprawę, każdy kto w sposób świadomy pije herbatę i delektuje się nią jest amatorem sensorystą.

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam najdłuższa i najbogatsza. Tylko w Chinach produkuje się wszystkie sześć kolorów herbaty.