Nie od dziś wiadomo, że w herbacie znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie tylko mowa tutaj o najgłośniej chwalonych przeciwutleniaczach, ale również o substancjach odżywczych, a wśród nich o witaminach. Warto przyjrzeć się bliżej jednej z nich, a mianowicie witaminie K.
Czym jest witamina K?
Wyróżnia się trzy: K1, K2 i K3. Są to substancje niezbędne w naszym organizmie, które wymagają stałej, dobowej podaży dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Przede wszystkim witaminy K odpowiadają w naszym organizmie za krzepliwość krwi, ich niedobór może obniżyć szybkość gojenia się ran, a w ekstremalnych przypadkach prowadzić nawet do wewnętrznych krwotoków. Inną ważną funkcją witamin z grupy K jest mineralizowanie kości, biorą one udział w gospodarce wapnia, a ich niedobory powodować mogą osteoporozę.
Skąd czerpiemy witaminę K?
Produkują ją bakterie w naszych jelitach, ale również dostarczamy sobie jej wraz z pożywieniem. Najbogatsze w witaminę K są zielone warzywa takie jak rzepa, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że witamina K występuje także w herbacie i to w ilościach porównywalnych z warzywami.
Problem z witaminami z grupy K jest jednak taki, że rozpuszczają się one w tłuszczach. Znaczne ich ilości obecne w roślinach, w tym w herbacie nie przedostają się do wody. Co za tym idzie, nie tylko bulion warzywny jest uboższy w te witaminy niż same warzywa, ale także napar herbaciany zawiera ich znacznie mniejsze stężenie niż liście herbaty. Badania wykazały, że w liściach herbaty możemy znaleźć niespełna 1,5 mikrograma witaminy K na 100 gramów suszu, natomiast w naparze tej herbaty zaledwie 0,03 mikrograma na 100 mililitrów. Są jednak zielone herbaty, w których liściach stwierdzono nawet 600 mikrogramów na 100 gramów suszu.
Czy istnieje metoda by wydobyć z herbaty więcej witaminy K?
Nie możemy przecież zaparzyć herbaty olejem by nierozpuszczalne w wodzie witaminy rozpuściły się w tłuszczu. Okazuje się, że rozwiązanie jest bardzo proste. Skoro witamina K jest w liściach należy… zjeść liście. Nie trzeba w tym celu żuć twardych i gorzkich fusów herbacianych. Wystarczy pić regularnie zieloną herbatę matcha. Jest to herbata produkowana przez zmielenie na mąkę liści herbacianych. Przygotowana tradycyjnie, po japońsku ma postać zielonej zawiesiny. Popularna jest jednak w postaci dodatku do różnego rodzaju koktajlów.
Prosty przepis na koktajl z herbatą matcha
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy pożywny i pobudzający dzięki kofeinie napój, który dostarczy nam także witamin, które w normalnych warunkach nie znalazłyby się w naszym naparze herbacianym. Może zatem warto co jakiś czas filiżankę naparu herbacianego zastąpić herbatą matcha.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródła: „Vitamin K in Green Tea Leaves” Cristina M.M. Almeida, Maria E. Figueira, Faculty of Pharmacy, Laboratory of Bromatology, iMed (The Institute for Medicines and Pharmaceutical Sciences), Lisboa, Portugal; „Vitamin K Overview” University of Maryland Medical Center.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji
Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]
sie
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]
kwi
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Herbata owocowa Smakołyk
Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]
mar
Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado
Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]
lut