ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan Blog

Yunnan Golden Jade

To interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi się do chińskiej tradycji łączenia jadeitu ze złotem.

Lubie tę herbatę z kilku powodów, jednym z nich jest spory zakres temperaturowy i czasowy parzenia jej. Dziś pokusiłam się o mały eksperyment związany z temperaturą, zaczęłam od 80 stopni i schodziłam w dół.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Do parzenia wykorzystałam jedno z najmniej w Polsce znanych naczyń – chińskie Cebei. To naczynie to po części gaiwan a po części czajnik o zgrabnej pojemności 170 ml.  Wsypałam do niego 3 gramy herbaty i rozpoczęłam parzenie trwające jedną minutę.

"Yunnan

"Yunnan

Napar był słodki, a przy tym miał lekko ogórkowy aromat. Świetne połączenie, idealnie wyważone i zbalansowane.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Drugie parzenie już przy temperaturze wynoszącej 75 stopni trwało jedną minutę i trzydzieści sekund. Fenomenalna słodycz, którą nadawała czarna herbata dalej była wyczuwalna na pierwszym planie. To ciekawe, bo było jej  w tej mieszance było zdecydowanie mniej. Jednak niższa temperatura sprawiła, że zielona herbata powoli dorównywała czarnej intensywnością smaku.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Trzecie parzenie, przy 70 stopniach i dwóch minutach, wyprowadziło na pierwszy plan smak zielonej herbaty. Czarna jedynie dodawała delikatnie swoją jedwabistą słodycz.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Po zaparzeniu poddałam głębszej analizie liście, w większości są to wysokiej jakości pąki herbaciane. Według producenta ta mieszanka składa się w 60% z herbaty zielonej i w 40 % z herbaty czarnej.

Jak oceniam połączenie tych dwóch herbat? Oczywiście uważam, ze jest w równie dobrym guście jak połączenie jadeitu ze złotem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Anhui, prowincja w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]

Herbata sosnowa – przepis

Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.