Zielona herbata a choroby

W tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej używa się herbaty jako środka pobudzającego, moczopędnego, ściągającego i dla zdrowego serca. Inne zastosowania obejmują regulację temperatury ciała, regulację poziomu cukru, poprawę trawienia oraz wspomaganie dobrego samopoczucia.

Zielona herbata jest ciągle poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań sugerują, że zielona herbata może pomagać w leczeniu chorób.

Zielona herbata na miażdżycę

Badania kliniczne wskazują, że właściwości zielonej herbaty pomagają zapobiegać miażdżycy tętnic i chorobie wieńcowej. Naukowcy nie są pewnie, dlaczego zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca poprzez obniżanie cholesterolu i trójglicerydów. Podobne efekty daje czarna herbata. Naukowcy szacują, że prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca zmniejsza się o 11%, jeżeli spożywamy 3 filiżanki herbaty dziennie.

Herbata na wysoki cholesterol

Badania pokazują, że zielona herbata obniża stężenie cholesterolu całkowitego i podnosi “dobry cholesterol” zarówno w przypadku ludzi, jak i zwierząt. Badania kliniczne dowiodły, że mężczyźni, którzy piją zieloną herbatę mają niższe stężenie cholesterolu całkowitego.

Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że polifenole zawarte w zielonej herbacie blokują cholesterol wchłaniany w jelicie, a także pozwalają pozbyć się cholesterolu z organizmu. W innym badaniu okazało się, że palący mężczyźni pijący zieloną herbatę mają znacznie mniejsze stężenie cholesterolu we krwi.

Herbata a rak pęcherza moczowego

Naukowcy odkryli, że kobiety, które piją zieloną sproszkowaną herbatę oraz czarną herbatę są mniej narażone na rozwój raka pęcherza moczowego. Obserwacje kliniczne wykazały, że osoby u których stwierdzono raka pęcherza moczowego, a pili oni zieloną herbatę, mieli większą szansę na przeżycie kolejnych 5 lat.

Matcha Yamecha
Matcha Yamecha

Herbata a rak sutka

Badania kliniczne sugerują, że polifenole w zielonej herbacie hamują wzrost komórek raka sutka. W badaniu 472 kobiet ze stwierdzonym rakiem sutka, potwierdzono, że u kobiet pijących herbatę rak wolniej się rozprzestrzeniał. Kobiety, które miały wczesne stadium raka sutka, a piły minimum 5 filiżanek herbaty dziennie przed rozpoznaniem raka, miały mniejszą szansę na nawrót choroby po jej zakończeniu.

Kobiety poniżej 50 roku życia pijące 3 lub więcej filiżanek herbaty dziennie były o 37% mniej narażone na rozwój raka piersi w porównaniu do kobiet, które nie piją herbaty.

Herbata a rak jajników

Badania kliniczne wykonane w Chinach pokazały, że kobiety, które piją co najmniej jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie, żyją dłużej chorując na raka jajników. Okazało się, że kobiety pijące najwięcej herbaty, żyły najdłużej z badanej grupy.

Herbata a rak jelita grubego

Wyniki badań wpływu zielonej herbaty na okrężnicę i odbytnicę wykazały sprzeczne wyniki. Niektóre pokazują zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego dla pijących herbatę, inne wskazują na podwyższone ryzyko. Jedno z badań pokazało, że kobiety pijące 5 i więcej filiżanek herbaty dziennie, posiadały niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Herbata a rak przełyku

Badania na zwierzętach wykazały, że polifenole z zielonej herbaty hamują wzrost komórek nowotworowych w przełyku. Badania u ludzi jednak były sprzeczne. Badania populacyjne na dużą skalę pokazały, że zielona herbata – w szczególności u kobiet – chroni przed rakiem przełyku. Inne natomiast wiązały picie herbaty ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku. W rzeczywistości im cieplejsza herbata, tym większe zagrożenie. Naukowcy nie polecają picia zielonej herbaty w profilaktyce raka przełyku.

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach
Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Herbata a rak płuc

Mimo, że polifenole w zielonej herbacie mają zdolność do hamowania wzrostu komórek raka płuc u ludzi (badanie w probówkach), to niektóre badania stwierdzają, że czarna i zielona herbata może zwiększać ryzyko zachorowania na raka płuc.

Herbata a rak trzustki

Jedno z badań klinicznych, w którym naukowcy porównali osoby pijące herbatę z niepijącymi, wykazało, że ci, którzy regularnie spożywają herbatę są mniej narażeni na raka trzustki. Kobiety miały o połowę mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki, a mężczyźni o 37%.

Herbata na rak skóry

Badania naukowe pokazują, że zielona herbata ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, które może pomóc w zapobieganiu nowotworów skóry.

Herbata a rak żołądka

Polifenole w zielonej herbacie hamują wzrost komórek raka żołądka podczas badań w probówkach. Osoby pijące herbatę mają o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka i zapalenia żołądka.

Herbata a nieswoiste zapalenie jelit

Zielona herbata może zmniejszyć stany zapalne związane z chorobą Crohna i nieswoistym zapaleniu jelit (IBD).

Herbata zielona Tokujosencha Isecha
Herbata zielona Tokujosencha Isecha

Herbata a cukrzyca

Zielona herbata jest tradycyjnie stosowania w celu kontroli poziomu cukru we krwi. Badania na zwierzętach sugerują, że zielona herbata może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1 oraz spowalniać jej rozwój. Zielona herbata może pomóc w regulacji glukozy w organizmie.

Badania klinicznie wykazały, że przyjmowanie ekstraktu z zielonej herbaty pomaga obniżać poziom hemoglobiny glikowanej u osób z cukrzycą.

Herbata a choroba wątroby

Badania wykazały, że mężczyźni, którzy piją więcej niż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie są mniej narażeni na choroby wątroby. Zielona herbata chroni także wątrobę przed szkodliwym działanie substancji toksycznych, jak alkohol.

Wyniki wielu badań pokazują, że polifenole w zielonej herbacie, znane jako katechiny mogą pomagać w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby.

Tekst po polsku na podstawie: mm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.