Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Jeśli marzysz o tym, aby kawa w twoim domu smakowała jak ta z kawiarni, to musisz wiedzieć, że najpewniej wszystko, czego potrzebujesz jest na wyciągnięcie ręki w domowym zaciszu. Wszak nie chodzi o drogie sprzęty do parzenia kawy, ale o zrozumienie samego procesu ekstrakcji oraz o odpowiedni dobór narzędzi ułatwiających pomiar podstawowych parametrów, tj. czas, temperaturę i proporcję między ilością kawy a wody. Oczywiście, przyda się precyzyjny młynek, stabilny ekspres, woda o odpowiedniej mineralizacji oraz kawa – wysokiej jakości, w niedługim okresie po wypaleniu, ale na nic się to wszystko przyda, jeśli kawę przyrządzisz “na oko”. Raz otrzesz się o mistrzostwo świata baristów, innym razem poznasz gorycz porażki… nie tylko w przenośni.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje indywidualnego podejścia, wspartego metodą prób i błędów. Bez względu na doświadczenie baristy, trafienie w pierwszej próbie najlepszych parametrów jest jak wygranie na loterii.

Dlatego mierz, waż, sprawdzaj! Tylko pamięć poprzednich parametrów pozwoli kolejną kawę zaparzyć lepiej. Bez kontroli uzyskanej dzięki wadze, stoperowi i termometrowi, każda kolejna próba to ponowny start od punktu “zero”.

  • Waga do kawy: Pozwala zmierzyć proporcje między kawą i wodą, a co za tym idzie – osiągnąć pożądaną intensywność naparu, mierzoną w parametrze TDS (total dissolved solids). Dla osób używających metod przelewowych będzie najważniejszym narzędziem, pozwalającym kontrolować ilość wody dolewanej w kolejnych porcjach.
  • Termometr do kawy: Dzięki niemu uzyskasz możliwość precyzyjnego parzenia kawy w temperaturach znacznie odbiegających od punktu wrzenia. Zaparzenie kawy wodą o 80C wydaje się niemożliwe do uzyskania bez użycia narzędzia do pomiaru temperatury.
  • Stoper do kawy: Jeśli “zmrozisz” pozostałe parametry parzenia, pomiar czasu od momentu zetknięcia się wody z kawą jest najszybszym sposobem osiągnięcia poprawnych naparów. Mając informację o tym, jak długo parzyłeś kawę w poprzedniej próbie, możesz spróbować kawy i podjąć decyzję o wydłużeniu, bądź skróceniu czasu na podstawie smaku.

Dodaj komentarz