Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto zaczęto stosować specjalne urządzenia do wielogodzinnego nakraplania kawy w celu wypłukania z niej składników rozpuszczalnych. Dziś takie urządzenia nazywamy z języka angielskiego cold brew tower i jest to bardzo efektowna metoda łącząca przygotowywanie kawy i odmierzanie czasu z elementem zadumy i artyzmu. Urządzenie przypomina narzędzia pracowni chemicznej, a przez swoją interesującą formę, często jest traktowane jako element wystroju wnętrz kawiarnianych.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czy oprócz efektownej formy, technika pozwala na uzyskanie napojów wartych sięgnięcia po tak skomplikowaną konstrukcję? Postanowiłem przeprowadzić test porównujący cold brew tower i macerację, czyli łatwiejszą i bardziej powszechną technikę przygotowania kawy z użyciem zimnej wody. W obu przypadkach zastosowałem dokładnie taką samą ilość kawy z Etiopii Agara (45g) i taką samą ilość wody (750g). Czas przygotowywania kawy w obu przypadkach trwał 21 godzin, został przerwany w tym samym momencie i od razu zacząłem porównywanie próbek.
O tym, że to będą zupełnie inne doznania świadczył już wygląd kaw. W przypadku CB Tower napój posiadał głęboki, czarno-rubinowy kolor i niezwykłą klarowność. Cold brew z maceracji było mętne i zdecydowanie jaśniejsze. Smak obu kaw odbiegał od siebie równie mocno, co wrażenia wizualne.
Smak kawy przygotowanej metodą Cold Brew Tower
Napój przyrządzony w CB Tower był zdecydowanie bardziej subtelny, przyjemnie zachowujący charakter kaw etiopskich. Pomimo tego, że kwasowość delikatnie przeradzała się w cierpkość, kawa zachowała swój wdzięczny smak świeżych, soczystych owoców. Body było średnie, z tendencją do niskiego, jedwabiste.
Smak kawy przygotowanej metodą Cold Brew Macerowana
Macerowane cold brew również przypominało o owocowym charakterze ziarna, ale w zupełnie inny sposób. Nie było tutaj aż takiej ekspresji smaków jak u oponenta, odczucia były bardziej spłaszczone, wytłumione, natomiast zdecydowanie wybijała się słodycz. O ile we wcześniejszym przypadku miałem skojarzenie z jedzeniem soczystych owoców, w tym – doznania przypominały słodki kompot. Odczucia fizyczne podczas picia nie były aż tak przyjemne jak w przypadku kawy z CB Tower. W pierwszej fazie napój wydawał się gęsty, lepki, by na koniec rozczarować delikatną szorstkością pyłu na powierzchni języka.
W moim subiektywnym teście wygrywa kawa przygotowana z pomocą CB Tower – była bardziej złożona, charakterna. W przypadku kawy z maceracji nie mogłem pozbyć się odczucia, że nie jest to produkt skończony.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Jakie są rodzaje herbat
Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]
lip
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Herbata mleczny oolong. Milk oolong
Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]
1 Comments
kwi
Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę
Matcha Zielona Japońska Herbata, jak zrobić tradycyjnie Matchę
cze
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade
Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]
maj
Herbata Zielona Genmaicha
Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata[...]
kwi