Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas wszystkich etapów produkcji. Istnieją 4 podstawowe stopnie gradacji liścia.
Czarna herbata w sklepie
Stopnie gradacji liści
1. Whole leaf – całe liście, gdy w opisie lub nawet w nazwie natkniecie się na takie skróty jak: SFTGFOP – Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe lub FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe to oznacza, że w waszych rękach jest herbata, która zawiera dużą ilość tipsów i długich, poskręcanych liści.
2. Broken leaf – liście połamany, który kryje się po takimi oznaczeniami jak:
FTGBOP – Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe,
TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe,
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
BOP – Broken Orange Pekoe.
Wielkość tych liści jest już znacznie mniejsza, lecz równocześnie zajmują niższe miejsca jakościowe.
3. Fannings – liście jeszcze drobniejsze i kolejny szczebel w dół jeśli chodzi o gradację jakościową kryją się one pod takimi skrótami jak GFOF – Golden Flowery Orange Fannings oraz GOF – Golden Orange Fannings.
4. Dust czyli pył, który jest najniższym ze stopni gradacji wielkości liścia.
Inne oznaczenia na herbacie Darjeeling
Oprócz powyższych skrótów możecie również natrafić na kilka innych innych dodatkowych, które dodawane oznaczają odmianę herbacianych sadzonek z których pochodzą liście – China (ch), Clonal (cl), Special (spl). Niektóre ogrody dodają również na końcu swoich oznaczeń cyfrę „1” która znamionuje ich najwyższą w danym zbiorze jakość.
Do tego coraz więcej ogrodów dorzuca jeszcze oznaczenia czasu i miejsca zbioru takie jak EX, DJ lub Lot, dotyczą one najczęściej niewielkich ilości suszu herbacianego od 50 do 200 kg.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]
wrz
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty
Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]
kwi
Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną
Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]
wrz
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi