ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas wszystkich etapów produkcji. Istnieją 4 podstawowe stopnie gradacji liścia.

Czarna herbata w sklepie

RAFAŁ POLECA
RAFAŁ POLECA
RAFAŁ POLECA
Oczekujemy na dostawę

Stopnie gradacji liści

1. Whole leaf – całe liście, gdy w opisie lub nawet w nazwie natkniecie się na takie skróty jak: SFTGFOP – Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe lub FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe to oznacza, że w waszych rękach jest herbata, która zawiera dużą ilość tipsów i długich, poskręcanych liści.

2. Broken leaf – liście połamany, który kryje się po takimi oznaczeniami jak:

FTGBOP – Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe,

TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe,

FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe

BOP – Broken Orange Pekoe.

Wielkość tych liści jest już znacznie mniejsza, lecz równocześnie zajmują niższe miejsca jakościowe.

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

3. Fannings – liście jeszcze drobniejsze i kolejny szczebel w dół jeśli chodzi o gradację jakościową kryją się one pod takimi skrótami jak GFOF – Golden Flowery Orange Fannings oraz GOF – Golden Orange Fannings.

4. Dust czyli pył, który jest najniższym ze stopni gradacji wielkości liścia.

Inne oznaczenia na herbacie Darjeeling

Oprócz powyższych skrótów możecie również natrafić na kilka innych innych dodatkowych, które dodawane oznaczają odmianę herbacianych sadzonek z których pochodzą liście – China (ch), Clonal (cl), Special (spl). Niektóre ogrody dodają również na końcu swoich oznaczeń cyfrę „1” która znamionuje ich najwyższą w danym zbiorze jakość.

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Do tego coraz więcej ogrodów dorzuca jeszcze oznaczenia czasu i miejsca zbioru takie jak EX, DJ lub Lot, dotyczą one najczęściej niewielkich ilości suszu herbacianego od 50 do 200 kg.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Herbata z odchodów robaków

Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty

Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]

Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną

Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.