ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate, wrzącą, zimną a może konkretną temperaturą wody? Kiedy Yerba Mate najlepiej smakuje? Jak ją zaparzyć, żeby był najlepsza?

Parzenie Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80°C wodą, czy to jedyne widełki w których musimy się zmieścić? Nie! Susz Yerba Mate powinno się parzyć ciepłą lub bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą, ale tu również mamy pełną dowolność. Rzeczywiście Yerba Mate zalana 75°C wodą pozwoli nam cieszyć się dobrze zaparzonym ostrokrzewem paragwajskim, bo i woda będzie na tyle ciepła, że przyjemnie się zaparzy a i stosunkowo szybko będzie miała temperaturę dobrą do picia.

Temperatura wody do przygotowania Yerba Mate :

1. Woda zimna i zmrożona da nam terrere, czyli Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi. Możemy zrobić 2-3 zimne zalania Yerba Mate i wciąż będziemy otrzymywać pełnowartościowy napar.

2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, będziemy też musieli zdecydowanie dłużej zanurzać je w wodzie, żeby dostać swoją dawkę kofeiny.

3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.

4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocnego kofeinowego kopa, ale także dosyć ciężki smak (szczególnie dla początkujących).

5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar, żeby dłużej się nie parzył dając nieprzyjemny gorzki smaki.

6. Świeżo zagotowana woda generalnie nie jest polecana do Yerba Mate, ale i tu dosłownie przelewając wodą Yerba Mate przez kilka sekund można otrzymać bardzo szybko fajny mocny napar. Polecamy jednak takie parzenie tylko zaawansowanym Yerbo-pijaczom.

7. Gotowanie Yerba Mate daje również bardzo ciekawe efekty. Można na przykład zagotować mleko z prażoną Yerbą w garnku i otrzymać pobudzające mleczko, które po posłodzeniu znakomicie nasz ogrzeje w zimne zimowe poranki. Również gotowanie Yerba Mate w małej ilości wody (zrobienie esencji), a następnie dodawanie do tego słodkiego mleka sojowego znajduje swoich zwolenników na całym świecie.

Dlatego parzcie Yerba Mate jak tylko macie ochotę i jak najbardziej Wam smakuje! Bez stresów: to przecież tylko susz ostrokrzewu paragwajskiego.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata? Jakiej herbaty unikać w sklepie?

Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać[...]

Koła smaku opisujące herbatę

Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comment

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.