Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, odchudzanie można wspomagać herbatą oraz herbatkami ziołowymi. Co pić podczas odchudzania? Jaki herbaty pomagają schudnąć?
- Czerwona herbata pu-erh – znany jako „morderca tłuszczu”
- Zielona herbata – zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy oraz kofeinę, która wspomaga odchudzanie
- Herbatka ziołowa miętowa – wspomaga trawienie
- Herbatka ziołowa pokrzywa – pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
- Yerba mate – hamuje apetyt
Herbata pu-erh
Czerwona herbata pu-erh znana w USA jako „morderca tłuszczu”, zdecydowanie pomoże podczas skutecznego odchudzania. Tę herbatę powinniśmy pić po każdym posiłku, nie polecamy picia jej na czczo. 3 łyżeczki czerwonej herbaty parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem przez 2-3 minuty. Jeżeli zakupiliśmy herbatę dobrej jakości, można spokojnie parzyć te same liście herbaty 3-4 razy, za każdym razem wydłużając parzenie o jedną minutę.
Czerwona herbata wspomaga przemianę materii, a pita po każdym posiłku blokuje wchłanianie się tłuszczu do organizmu, a my zużywamy zmagazynowany tłuszcz w postaci oponki na brzuchu. Badania potwierdzają, że regularnie pita czerwona herbata może powodować utratę wagi do 6 kg miesięcznie.
Zielona herbata
Zielona herbata wspomaga trawienie i ma działanie przeciwbakteryjne. Krótko parzona (1-2 minuty, woda o temperaturze 70-80*C, 3 łyżeczki na kubek) zielona herbata ma dużo kofeiny, która pobudza organizm do działania. Kofeina dobrze wpływa na korę mózgową, pobudza ją i zwiększa sprawność myślenia, redukuje zmęczenie psychiczne i fizyczne.
Produkcja dopaminy zwiększa uczucie przyjemności, a nasz apetyt jest hamowany przez wzrost glukozy we krwi. Alkaloidy przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu chudniemy. Uwaga! Proszę pamiętać, że nadmiar kofeiny w organizmie przez dłuższy okres może powodować zaburzenia snu.
Herbata z mięty
Daje nie tylko uczucie odświeżenia, ale również bardzo dobrze wspomaga trawienie. Wypicie herbatki z mięty po tłustym posiłku jest bardzo wskazane, ponieważ mięta wspomaga wydzielanie się soków trawiennych. Zawarte w mięcie olejki dają uczucie sytości o odświeżenia, a zarazem powodują u nas mniejszą chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Mięta pomaga na zaparcia oraz przynosi ulgę przy zespole jelita drażliwego. Herbatę z mięty parzymy świeżo zagotowaną wodą przez 5-7 minut (2 łyżki na kubek).
Herbata z pokrzywy
Wspaniale pomaga usunąć nagromadzoną wodę w organizmie. Herbatka z zaparzonej pokrzywy działa moczopędnie, wspomaga przemianę materii oraz reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu świetnie sprawdza się podczas diety odchudzającej. Herbatę z pokrzywy zalewamy świeżo zagotowaną wodą i parzymy przez 6-8 minut (3 łyżeczki na kubek).
Yerba mate
Ostrokrzew paragwajski daje uczucie sytości, dzięki temu nie podjadamy. Napar z ostokrzewu bogaty jest również w kofeinę, która działa identycznie jak w zielonej herbacie – redukuje stres, pobudza do działania, poprawia sprawność myślenia i przyspiesza przemianę materii. Yerba mate jest zdecydowanie wskazana podczas skutecznego odchudzania. Yerba mate można parzyć wodą o dowolnej temperaturze (tylko nie wrzątkiem) przez około 2-3 minuty, ilość suszu powinniśmy dobrać wedle własnych preferencji, ze względu na specyficzny smak naparu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]
lut
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Paluszki Mister Choc z czekolady deserowej z nadzieniem o smaku mięty i zielonej herbaty, opinie
W składzie produktu nie znajdziemy jakiejkolwiek herbaty, a tym bardziej jej zielonej wersji. Są za[...]
paź
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Herbata po rosyjsku
Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]
wrz
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut