Najlepsze organiczne herbaty, których warto spróbować
Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy nie znajdziemy środków chemicznych ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników, GMO, a uprawy herbaty są zlokalizowane daleko od zanieczyszczeń. Jakich organicznych herbat warto spróbować, żeby nie tylko cieszyć się z właściwości wynikających z ich organiczności, ale także rewelacyjnego smaku herbaty?

Zielona herbata En Shi Yu Lu organiczna
Zielona herbata o poskręcanych liściach w kolorze zielono-turkusowym, które rozwijają się podczas parzenia. Napar herbaty En Shi Yu Lu ma złoto-zieloną barwę. Aromat herbaty jest bardzo kwiatowy, trawiasty, słodki, z nutami słodkich, żółtych owoców. Smak bardzo krągły, z nutami kwiatów, trawy, marchwi, umami. Można parzyć kilkukrotnie. Warto pamiętać o wydłużaniu kolejnych ekstrakcji.

Zielona herbata Kukicha organiczna
Kukicha to nietypowa herbata, składająca się z gałązek i łodyżek. Powstaje przy okazji produkcji senchy lub matchy. Susz niejednorodnej barwy, od jasno po ciemnozieloną. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. W smaku delikatna słodycz, przyjemnie trawiasta. Kukicha ma znikomą zawartość kofeiny, można podawać ją dzieciom, czy pić wieczorem, nawet przed snem. W kukichy znajdziemy sporą zawartość teaniny (większą niż w standardowych, liściastych herbatach), która działa odprężająco, zmniejsza napięcie oraz stabilizuje nastrój, poprawia również pracę mózgu – wpływa na pamięć oraz motywacje do działania. Można parzyć ją kilkukrotnie, polecamy dwa do trzech razy.

Czarna herbata Yunnan Imperial organiczna
Herbata Yunnan Imperial powstaje z krzewów porastająych zbocza gór w południowo-zachodniej części Chin. Susz to ciemne, brązowe, zrolowane listki z dość dużą ilością jasnych tipsów. Napar klarowny, o bursztynowej barwie. W smaku krągła, pełna, lekka i słodka. Wyczuwalne głębokie, słodkie, czekoladowe, miodowe i orzechowe nuty. Zalecamy kilkukrotne parzenie, dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.

Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin organiczna
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin wzrasta w rezerwacje przyrody mieszczącym się w Anxi, w prowincji Fujian. Wysokiej jakości oolong, określany mianem króla wśród herbat częściowo fermentowanych. Herbata ta plasuje się w pierwszej 10 najlepszych chińskich oolongów. Po zakończeniu obróbki jest palona, czyli podpiekana w bambusowym koszu nad paleniskiem lub w elektrycznym piecu. Susz to mocno zwinięte listki, niejednorodnej barwy – od jasno po ciemnozielone odcienie. W trakcie parzenia listki rozwijają się i znacznie zwiększają swoją objętość. Napar jasny, klarowny, o słomkowej barwie. W smaku lekka, gładka, o maślanym body; wyczuwalne delikatne nuty żółtych owoców. Pozostawia długi, miodowo-słodki posmak. Zalecamy kilkukrotne parzenie; dobry smak utrzymuje się przez cztery, pięć ekstrakcji.

Owocowa herbata malinowo-granatowa organiczna
Pyszna owocowa mieszanka na bazie hibiskusa i kawałków jabłka. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Napar przejrzysty, czerwo-różowej barwy. W smaku przyjemna, lekka, świeża, orzeźwiająca, z delikatną słodyczą i kwasowością. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.