Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy nie znajdziemy środków chemicznych ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników, GMO, a uprawy herbaty są zlokalizowane daleko od zanieczyszczeń. Jakich organicznych herbat warto spróbować, żeby nie tylko cieszyć się z właściwości wynikających z ich organiczności, ale także rewelacyjnego smaku herbaty?
Zielona herbata En Shi Yu Lu organiczna
Zielona herbata o poskręcanych liściach w kolorze zielono-turkusowym, które rozwijają się podczas parzenia. Napar herbaty En Shi Yu Lu ma złoto-zieloną barwę. Aromat herbaty jest bardzo kwiatowy, trawiasty, słodki, z nutami słodkich, żółtych owoców. Smak bardzo krągły, z nutami kwiatów, trawy, marchwi, umami. Można parzyć kilkukrotnie. Warto pamiętać o wydłużaniu kolejnych ekstrakcji.
Zielona herbata Kukicha organiczna
Kukicha to nietypowa herbata, składająca się z gałązek i łodyżek. Powstaje przy okazji produkcji senchy lub matchy. Susz niejednorodnej barwy, od jasno po ciemnozieloną. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. W smaku delikatna słodycz, przyjemnie trawiasta. Kukicha ma znikomą zawartość kofeiny, można podawać ją dzieciom, czy pić wieczorem, nawet przed snem. W kukichy znajdziemy sporą zawartość teaniny (większą niż w standardowych, liściastych herbatach), która działa odprężająco, zmniejsza napięcie oraz stabilizuje nastrój, poprawia również pracę mózgu – wpływa na pamięć oraz motywacje do działania. Można parzyć ją kilkukrotnie, polecamy dwa do trzech razy.
Czarna herbata Yunnan Imperial organiczna
Herbata Yunnan Imperial powstaje z krzewów porastająych zbocza gór w południowo-zachodniej części Chin. Susz to ciemne, brązowe, zrolowane listki z dość dużą ilością jasnych tipsów. Napar klarowny, o bursztynowej barwie. W smaku krągła, pełna, lekka i słodka. Wyczuwalne głębokie, słodkie, czekoladowe, miodowe i orzechowe nuty. Zalecamy kilkukrotne parzenie, dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin organiczna
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin wzrasta w rezerwacje przyrody mieszczącym się w Anxi, w prowincji Fujian. Wysokiej jakości oolong, określany mianem króla wśród herbat częściowo fermentowanych. Herbata ta plasuje się w pierwszej 10 najlepszych chińskich oolongów. Po zakończeniu obróbki jest palona, czyli podpiekana w bambusowym koszu nad paleniskiem lub w elektrycznym piecu. Susz to mocno zwinięte listki, niejednorodnej barwy – od jasno po ciemnozielone odcienie. W trakcie parzenia listki rozwijają się i znacznie zwiększają swoją objętość. Napar jasny, klarowny, o słomkowej barwie. W smaku lekka, gładka, o maślanym body; wyczuwalne delikatne nuty żółtych owoców. Pozostawia długi, miodowo-słodki posmak. Zalecamy kilkukrotne parzenie; dobry smak utrzymuje się przez cztery, pięć ekstrakcji.
Owocowa herbata malinowo-granatowa organiczna
Pyszna owocowa mieszanka na bazie hibiskusa i kawałków jabłka. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Napar przejrzysty, czerwo-różowej barwy. W smaku przyjemna, lekka, świeża, orzeźwiająca, z delikatną słodyczą i kwasowością.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Szósty smak herbaty? Kokumi
Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]
cze
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!
Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]
kwi
Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym
Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]
lis
Mojito z herbaty
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]
cze
Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem
Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]
lis