ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96°C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej herbaty. Co jednak, kiedy chcemy zaparzyć białą albo zieloną herbatę? Przeprowadziliśmy testy jak szybko stygnie świeżo zagotowana woda i poniżej przedstawiamy nasze wyniki.

Założenia:

  • zagotowaliśmy 1 litr wody w czajniku,
  • czajnik do gotowania wody został otwarty,
  • temperatura otoczenia wynosiła około 21°C
  • okno w kuchni były zamknięte, a promienie słoneczne nie padały bezpośrednio przez okno na czajnik.

Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?

  • po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90°C
  • po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85°C
  • po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80°C
  • po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75°C
  • po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70°C
  • po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60°C
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Przeprowadziliśmy dodatkowo test przelewania wody z naczynia do naczynia, żeby ochłodzić wodę. Zaczęliśmy od czajnika ze świeżo zagotowaną wodą i przelewaliśmy ją do trzech kolejnych naczyń. Wykonaliśmy 3 próby i wynik uśredniliśmy.

  • Z czajnika do pierwszego naczynia – strata temperatury – 3,4°C,
  • z pierwszego do drugiego naczynia – 6°C,
  • z drugiego do trzeciego naczynia – 8,5°C.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

10 wielkich herbat chińskich

Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]

2 Comments

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik

Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

2 komentarzy do “Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

  1. adi92 pisze:

    Muszę się nie zgodzić i częścią poradnika. Według moich pomiarów woda po zagotowaniu ma 100 stopni a żeby osiągneła 95 trzeba czekać 2 minuty. Do pomiarów używałem multimetru z termoparą i czajnika elektrycznego z 1l wody. Wydaje mi się że macie źle zkalibrowany termometr.
    Pozdrawiam :-D

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.