ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy test, aby sprawdzić jakość serwowanych naparów oraz odpowiedzieć na pytanie, które stacje szczególnie zasługują na to, aby się w nich zatrzymać. Odwiedziliśmy pięć punktów: Shell, Lotos, Orlen, BP oraz Circle K, w każdej z nich próbując espresso i kawy z mlekiem. Wartym zaznaczenia jest to, że żadna z nich nie serwuje naparów na poziomie profesjonalnych kawiarni. Priorytetem są szybkie i proste rozwiązania, co ze względu na okoliczności jest w pełni zrozumiałym wyborem. Każda stacja używa automatycznych ekspresów, często samoobsługowych, aby przyspieszyć moment otrzymania kawy. Dlaczego testowałem akurat te kawy? Wypicie espresso pozwoliło w pełni przeanalizować smak i jakość użytego ziarna, z którego wykonywane są również inne napoje obecne na menu. Biała kawa jest natomiast najczęstszym wyborem konsumentów.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Obsługa klienta

Zanim przejdę do wyników oceny sensorycznej kaw, warto w kilku słowach opisać obsługę klienta, jaką prezentują stacje. Ponieważ wielu punktach ekspresy są samoobsługowe, kontakt z pracownikami ogranicza się do uiszczenia płatności i szybkiej wymiany uprzejmości. Jedynymi stacjami, które łamią ten schemat są Circle K (ze względu na obsługę przez okienko) oraz stacja BP, która formą serwisu nawiązuje do sieciowych kawiarni. Pozwala to na nawiązanie kontaktu z obsługą, co czyni miejsce bardziej przyjaznym. BP zasługuje również na wyróżnienie ze względu na menu. Jest to jedyny uczestnik testu, który umożliwia wybranie mleka odtłuszczonego lub sojowego oraz dwa rodzaje ziaren, Dolce – wersja łagodna i Forza – dla zwolenników intensywnych doznań.

Kryteria oceny kawy

Zanim przedstawię wyniki analizy smaku poszczególnych kaw, koniecznością będzie określenie kryteriów jakie decydowały o wyłonieniu zwycięzców. Porównywanie naparów ze sobą, utrudniały różnice w ich objętości. Najmniejsze Espresso miało 40ml a największe 70ml, w przypadku kawy z mlekiem różnice wahały się pomiędzy 200 a 300 ml. W wyborze najlepszego espresso kluczowe znaczenie miała intensywność kawy, obecność naturalnej słodyczy i balansu smaków oraz gęstość. W naparach białych, poszukiwałem przyjemnie wyczuwalnej kawy, odpowiedniej proporcji mleka i kremowych doznań. Każdy napar oceniony został dwa razy, tuż po zaparzeniu oraz w końcowym porównaniu z pozostałymi uczestnikami testu.

Wyniki testu espresso:

  1. Circle K (Statoil)
  2. BP
  3. Orlen
  4. Shell
  5. Lotos

Wynik testu kawy białej:

  1. BP
  2. Orlen
  3. Shell
  4. Lotos
  5. Circle K (Statoil)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową

Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado

Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]

Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?

Co pewien czas pojawiają się doniesienia o rakotwórczym działaniu yerba mate. Każde nowe wyniki badań[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.