Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Czajnikowy TV

Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady

Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta.

Herbata Rooibos

Rooibos: Jak parzyć herbatkę Rooibos, porady

Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest to konkretna roślina to z kolei jest asparagus linearis czyli czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego. Rooibos czyli czerwony krzak. Roślinka ta była ceniona przez ludy południowej Afryki już od bardzo dawna.

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata Artystyczna Rozwijąjąca się Art Tea 01

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie jest proste. O co tutaj chodzi ?? Sucha herbata przybiera różnie kształty grzyba, cylindra, kulki. Jest ona zwinięta z najmłodszych listków.

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta – to jest podstawa takiej herbaty. I troszeczkę tutaj obrazimy tradycję parzenia zielonej herbaty, ponieważ tę herbatę parzy się wrzątkiem, a czasem nawet chwilę podgotowuje. Użyjemy do tego takiego  klasycznego zestawu do parzenia Tuarega.

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Hibiskus: Przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. My mamy suszony hibiskus. Chodzi o sam kwiat hibiskusa. Można spotkać też kandyzowany – do jedzenia.

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów na samą masalę jest praktycznie tyle ilu Hindusów, a właściwie ile hinduskich rodzin bo często przepis jest przekazywany z dziada na syna. Klasycznie: to co właściwie udało się ujednolicić z tych wszystkich przepisów, zawsze jest cynamon, kardamon zdarzają się właśnie później goździki, czarny pierprz, lukrecja, co kto lubi.

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbatyPrzepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej. Jest to ten sam gatunek, ale krzaczki wyglądają inaczej: gruby pień, niewiele gałązek.