Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Czajnikowy TV

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady

Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta – to jest podstawa takiej herbaty. I troszeczkę tutaj obrazimy tradycję parzenia zielonej herbaty, ponieważ tę herbatę parzy się wrzątkiem, a czasem nawet chwilę podgotowuje. Użyjemy do tego takiego  klasycznego zestawu do parzenia Tuarega.

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Hibiskus: Przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. My mamy suszony hibiskus. Chodzi o sam kwiat hibiskusa. Można spotkać też kandyzowany – do jedzenia.

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów na samą masalę jest praktycznie tyle ilu Hindusów, a właściwie ile hinduskich rodzin bo często przepis jest przekazywany z dziada na syna. Klasycznie: to co właściwie udało się ujednolicić z tych wszystkich przepisów, zawsze jest cynamon, kardamon zdarzają się właśnie później goździki, czarny pierprz, lukrecja, co kto lubi.

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbatyPrzepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej. Jest to ten sam gatunek, ale krzaczki wyglądają inaczej: gruby pień, niewiele gałązek.