Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Czajnikowy TV

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą metody cuppingowej (12g kawy, 200ml wody o temperaturze 96*C) przetestował marki i wyraził opinie.

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Jak zaparzyć plewy kawowe?

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary – skórki i miąższu usuwanej z pestek kawy – również nabiera popularności. A czy da się zaparzyć chaff – plewy kawy?

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego, kraftowego podejścia do przygotowania ulubionego napoju pobudzającego większości mieszkańców ziemi.

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat.

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do rozpuszczania. Od jej mineralizacji (nasycenia) będzie również zależała możliwość przejęcia składników ekstrakcji.

Przepis na Doodh Pati Chai

Przepis na Doodh Pati Chai

Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja przygotowywania takiego naparu zakorzeniła się mocno w regionie północnych Indii i okolicach.

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Pipore(ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana, z ziołami oraz przeznaczona do terere.

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku spotkamy slogany: Najlepsza kawa, z najlepszych plantacji, najwyższa jakość! Jak się w tym wszystkim połapać, gdy z każdej strony przekonują nas o wyższości swoich produktów nad innymi? Ogromna ilość palarni i rodzajów kawy raczej […]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Lebu Cha - przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej, dwie łyżki cukru, dwie łyżki soku z cytryny i nieco (nie wiecej niż pół łyżeczki) czarnej soli. Herbatę należy wrzucić do wrzątku i kilka minut podgotować po czym przyprawić pozostałymi dodatkami i podawać przecedzoną na gorąco. Smacznego!

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz wyczula na niektóre bodźce, jak choćby na dźwięki co pozwala, zdaniem użytkowników, lepiej przeżywać słuchanie muzyki. Odczuwa się także odrętwienie języka i jamy ustnej, nieco podobne do stomatologicznego znieczulenia, a także mrowienie w okolicach intymnych, co z kolei zwiększa doznania w czasie seksu. Przy większych ilościach napój ten może powodować lekkie uczucie euforii, co poprawia nastrój i działa przeciwlękowo i antydepresyjnie.

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski)

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje pierwsze miejsce na mojej prywatnej liście ulubionych mate. Wysoka jakość produktu w połączeniu z troską o środowisko i organiczne uprawy sprawia, że widzę duży potencjał przed tą marką. Jest to propozycja dobra dla każdego, łącznie z osobami zaczynającymi dopiero z mate. Niezadowoleni mogą być jedynie miłośnicy typowej paragwajskiej mate o dymnym aromacie i długim sezonowaniu.

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła ona pod dachy większości kawowych maniaków i kawiarni jako objawienie doskonalące pracę popularnej zabawki do robienia kawy, jaką jest Aeropress.

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski)

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W mojej opinii jest bardzo intensywna i lepiej wychodzi parzona na zimno, w parzeniu gorącym wolę dodać mniejszą ilość. Sama mate nie wyróżnia się niczym, średnia ilość pyłu, średnia wielkość łodyżek, średnio pobudzająca, średnio cierpliwa.

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Kenia - herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy tej rośliny. W efekcie w 1933 roku herbata kenijska była już sprzedawana w Wielkiej Brytanii. W 1950 roku przemysł herbaciany był już na tyle rozwinięty, że wymagał założenia Rady Herbacianej Kenii.