Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Czajnikowy TV

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.

Kofeina w kawie a grejpfrut

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor jasno brązowy aż do ciemnego, czekoladowego brązu. Palenie liści poza ciemnym kolorem daje jej charakterystyczny smak i aromat przywodzący na myśl kawę zbożową.

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce przepis prosty, lecz nie banalny.

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Herbata z pigwą i geranium - przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa jej odnosi się do hrabiego Charlesa Greya, który był niezwykle popularnym politykiem w Anglii.

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?

Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?

Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia. Obróbka termiczna wpływa nie tylko na smak – zmienia również skład chemiczny ziarna.

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która kojarzy się z tą kulturą marokańską, zaraz obok przypraw, wielblądów oraz kolorowych pachnących klimatów, rodem z baśni 1000 i jednej nocy.

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa zbożowa - najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar z wypalonych ziaren kawowca, lecz bogata gama różnego rodzaju kaw, które możemy zbiorczo nazwać „zbożowymi”. Trzeba

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go stać, a naciąganiem turystów i skupieniu wyłącznie na pieniądzach.

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza? Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy. Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy […]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady - analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady (część 3) Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty opisując stan liści. Jeśli opisujemy herbatę o wysokiej i znanej jakości powinniśmy mimo to kilka słów poświęcić na opis ich kształtu i ogólnego wyglądu. Tutaj zwrócić trzeba uwagę na kilka cech świadczących o wysokiej jakości herbaty. […]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się cuptasterem. Napar danej herbaty musi zostać przygotowany dwukrotnie.