Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo kopi, znaczy po prostu: kawa. Ponieważ pozyskiwanie odchodów zwierzęcia w naturze mocno ograniczało podaż, powszechną praktyką stało się hodowanie łaskunów w klatkach, co i tak podnosi roczną produkcję do zaledwie 300-400kg.
Archiwum kategorii: Czajnikowy TV
Odcinki serii Czajnikowy.pl
Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate jest wpisana w ich DNA. Jest to element ich codzienności. Wpisana jest w życie rodzinne, obecna jest w pracy i przy rozrywce, w czasie spędzanym z rodziną oraz z przyjaciółmi.
Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek ciśnienia i pewne uelastycznienie tętnic, lecz poprawa była nieznaczna. Dowodzi to po raz kolejny, że najskuteczniejsza będzie w tym przypadku herbata zielona.
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś udary mózgu dotyczyły nawet 42% mniej osób. W chińskiej kulturze herbata od dawna uchodzi za eliksir nieśmiertelności. Okazuje się, że nauka, z każdym kolejnym badaniem zdaje się to potwierdzać.
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wiele zależy od jakości surowca oraz spożywanych ilości, a także indywidualnej wrażliwości.
12 prostych przepisów na mrożoną herbatę Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata zalana zimną wodą na kilka godzin daje prosty w przygotowaniu i orzeźwiający napój. Nie trzeba gotować wody, parzyć i studzić herbaty. Wystarczy do dużego naczynia wsypać susz, a póżniej przez sitko przecedzić i pić […]
Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny zlokalizowany na trzech hektarach powierzchni, gdzie obszar zadaszony zajmuje hektar.
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo się domyśleć do naszego kraju docierają często tylko produkty wielkich firm mających globalny zasięg. Nie znaczy to oczywiście, że mamy ograniczony wybór. Półki sklepowe uginają się od całego wachlarza przeróżnych yerba mate ze […]
Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty? Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak chociażby słynny Lu Yu, który wymieniał najlepsze źródła oraz jak głosi legenda potrafił nawet rozpoznać smak wody ze środkowego nurtu strumienia, który jak twierdził, jest najlepszy. Materiał sponsorowany Odpowiednia mineralizacja wody […]
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: “Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!”. Ten naturalny magnetyzm kawy nie jest jedynym przykładem wśród produktów codziennego spożycia. Podobnego przyciągania doświadczymy za każdym razem, gdy nasz nos natrafi na zapach pieczonego ciasta lub chleba.
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły, że wiele upraw porzucono i przemysł wymagał dużych inwestycji. Najpierw zajęli się tym Rosjanie i Chińczycy, a po zmianach politycznych w latach 90 – Japonia, Tajwan, Irak i Wielka Brytania. Ostatecznie wytworzono nowe kultywary herbaciane oraz opracowano technologie, które pozwoliły, na początku XXI wieku, pokryć uprawami przeszło 130 000 hektarów i rozwinąć produkcję do 136 000 ton.
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach jest również kością niezgody. Przy każdej okazji toczymy dyskusje na temat tego, czy kawa może smakować jak owoc, czy może jest to ślepa uliczka, błąd systemu, wymagający natychmiastowej naprawy.
Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem nie mamy do czynienia z techniką parzenia powielającą znane już rozwiązania, lecz z zupełnie nowym podejściem w temacie technik alternatywnych.
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser przeprowadza indywidualnie. Wielu znawców gromadzi ciastka surowego Pu-erha w specjalnych piwnicach (niczym wina) i pozostawiają swoją kolekcję, aby dojrzewała.
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i równe łodyżki, niezbyt dużo pyłu – choć jest obecny, wszystkie składniki suszu są w doskonałej proporcji. Susz zdecydowanie prezentuje się klasycznie i po prostu ładnie.