Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty

Herbata Asam (Assam)

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często wymieniana nawet przez laików, którzy zapytani o rodzaje herbaty czarnej mówią zwykle Yunnan, Cejlon i Asam.

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata zielona Anji Bai Cha 50g

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z XII wieku gdzie opisana jest szlachetna herbata, której krzewy rodzą liście białe jak jadeit. J

Historia herbaty w Indiach

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i Cejlon produkowały łącznie 715 tysięcy ton rocznie (dla porównania, Chiny produkowały „zaledwie” 540 tysięcy ton herbaty rocznie). Obecnie sektor produkcji herbaty jest drugim największym pracodawcą w Indiach.

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Herbata zielona japońska kokeicha parzenie pochodzenie

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby czyli naczynie do parzenia, czarki do picia herbaty, czajnik do gotowania wody oraz piecyk.

Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze

Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze

Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się ciała.

Herbata oolong: właściwości, odchudzanie herbata ulung

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników. To z kolei spowalnia starzenie oraz chroni nas przed chorobami nowotworami a także udarami mózgu oraz miażdżycą tętnic.

Czerwona herbata: właściwości, odchudzanie i czerwona herbata

Herbata czerwona Toucha Mini Pu-Erh

W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego picia zrzucić nawet 10 kg zbędnego tłuszczu. Dzieje się tak ponieważ ograniczone zostaje przyswajanie tłuszczy z pokarmu więc zużywana jest nagromadzona w ciele tkanka tłuszczowa, której spalanie czerwona herbata również wspomaga.

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne

Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap, parzenie herbaty

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu działaniu prozdrowotnemu.

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach, słodki w smaku rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje. W sam raz na doczekanie do wiosny.

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Ulung (Oolong, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa.

Herbata zielona Hojicha

Herbata Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu herbacianego lodem. Niekiedy praktykuje się przeprowadzenie pierwszego parzenia herbaty w normalny sposób, a dopiero drugie parzenie robi się sposobem shinobicha.

Herbata zielona Gyokuro, japońska herbata zielona, parzenie herbaty

Japońska Zielona Herbata Gyokuro

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zielona herbata japońska. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.