Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Publikacje

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2 minuty. W ogrzanym czajniku, herbata pachniała słodko rodzynkami, miodem, a może nawet wiśnią. Napar wyszedł w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym. Pachnie słodko, nieco żywicznie.

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana. Owad ten żeruje na liściach herbacianych podgryzając ich łodyżki i młode listki oraz najcenniejsze pączki liściowe.

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate była znana u Indian pod nazwą „ca-a”, co w ich języku znaczyło roślinę, trawę lub zioło. Słowo mate pochodzi z języka Quechua i raczej oznacza tykwę.

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka się na wiosnę, bo wtedy właśnie rozpoczynają się zbiory świeżych herbat. Dzisiaj dwie herbaty First Flush 2018 z Darjeeling. Zapraszam!

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często uważamy, że wysoka jakość musi iść w parze z wysoką ceną, a co za tym idzie, kiedy nie czujemy się wystarczająco kompetentni do oceny jakości dajemy się nabrać, kupując drogo niezbyt wartościowe produkty.

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł

Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie od przeszło 4000 lat. Oznacza to, że nie miała kontaktu z zanieczyszczeniami jakie wytworzył człowiek ani nawet z powietrzem, które mogłoby być zanieczyszczone.

Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł

Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji. Ze względu na wyjątkowe, szlachetne pochodzenie i niewielką grupę potencjalnych klientów, cena litra takiej butelkowanej wody osiąga nawet 300 zł.

Co zawiera herbata? Skład herbaty

Co zawiera herbata? Skład herbaty

Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są katechiny. Katechiny to przeciwutleniacze (zapobiegają utlenianiu), a utlenianie powoduje uszkodzenia komórek i wynikające z tego problemy zdrowotne w wielu narządach i tkankach (takie jak nowotwory).

Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie

Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie

Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją z „prądem”, inni w szklankach z metalowym koszyczkiem lub nawet, z czasów niedostatków, robionym na szydełku.

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka ciekawostka, a na dodatek całkiem smaczna. Zapraszam!

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych na krzewy kawowca, z którymi ta roślina będzie musiała się zmierzyć w następnych dziesięcioleciach.

Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii

Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii

Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i parzenia. Przede wszystkim Tybetańczycy uczynili z niej swój narodowy napój przygotowując herbatę z solą i masłem jaka. Smak ten jest dość nieoczywisty i trudny dla Europejczyków.

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w górzystym i odludnym obszarze źródeł rzeki Irawadi. Jest to domniemane miejsce kolebki herbaty, ponieważ miejsce jej dzikiego występowania nie było punktem, a raczej obszarem w kształcie rogala biegnącego krzywo od Kambodży przez Mjanmę po południowe Chiny.