Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Publikacje

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty pasuje mięta, a do jakiej konfitura? Kiedy dodać miód, a kiedy cytrynę. Czyli popularne i mniej znane dodatki do herbaty.

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji (fot. Artur Kowalski)

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce uprawy i warunki atmosferyczne, a co za tym idzie rocznik. Terroir to niekończąca się lista zmiennych związanych z cechami samej plantacji (wysokość upraw, nachylenie, gleba, ekosystem, ogólny klimat) oraz z pogodą w danym sezonie (wczesna lub późna wiosna, dużo lub mało deszczu, mgły, zachmurzenie, wiatry) oraz wreszcie unikalnymi zabiegami samych plantatorów charakterystycznych dla danej herbaty (dodatkowe rośliny, nawozy, zacienianie).

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego je owocu, uzyskując produkt gotowy do transportu z plantacji i wypalenia w palarni. Obok kraju pochodzenia ziarna, to właśnie metoda obróbki jest głównym czynnikiem wpływającym na smak naparu, dlatego warto zaznajomić się z poszczególnymi […]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Substancje armatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe występujące w czystej herbacie, jakie wprawieni sensorycy oraz sommelierzy potrafią wyczuć i nazwać. Nazwać je potrafią także chemicy, choć mniej opisowo i zrozumiale. Tymczasem chemia może okazać się fascynująca, jeśli dokładniej się jej przyjrzymy.

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Rooibos tea: właściwości, działanie, teina

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama roślina może dożyć i 20 lat lecz nie pozwala jej się na to ponieważ łodygi krzewów zaczynają drewnieć co utrudnia zbiór i czyni go mniej wydajnym. Szacuje się zatem, że raz zasiana plantacja, w ciagu całego swoje życia może dać zbiór dochodzący do 18 ton z hektara.

Matcha: esencja herbaty

Matcha: esencja herbaty

Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów i słodkich przekąsek w kawiarniach speciallity i nie tylko. Ponad 800 lat temu uwiodła serca i umysły buddyjskich mnichów, którzy wokół niej stworzyli unikatowy duchowy, medytacyjny rytuał, który stał się dziedziną sztuki i jednym z filarów kultury japońskiej.

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat.

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do rozpuszczania. Od jej mineralizacji (nasycenia) będzie również zależała możliwość przejęcia składników ekstrakcji.

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan). Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku spotkamy slogany: Najlepsza kawa, z najlepszych plantacji, najwyższa jakość! Jak się w tym wszystkim połapać, gdy z każdej strony przekonują nas o wyższości swoich produktów nad innymi? Ogromna ilość palarni i rodzajów kawy raczej […]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Lebu Cha - przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej, dwie łyżki cukru, dwie łyżki soku z cytryny i nieco (nie wiecej niż pół łyżeczki) czarnej soli. Herbatę należy wrzucić do wrzątku i kilka minut podgotować po czym przyprawić pozostałymi dodatkami i podawać przecedzoną na gorąco. Smacznego!

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz wyczula na niektóre bodźce, jak choćby na dźwięki co pozwala, zdaniem użytkowników, lepiej przeżywać słuchanie muzyki. Odczuwa się także odrętwienie języka i jamy ustnej, nieco podobne do stomatologicznego znieczulenia, a także mrowienie w okolicach intymnych, co z kolei zwiększa doznania w czasie seksu. Przy większych ilościach napój ten może powodować lekkie uczucie euforii, co poprawia nastrój i działa przeciwlękowo i antydepresyjnie.

Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)

Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)

Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak, jak bardzo zdrowa jest zielona herbata matcha? Jak wypada na tle innych zdrowych produktów? Czy jest najlepszym superfoodem?

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim mieście. Odtąd nie było w kraju dancingu bez „Batumi”, a melodię Artemiego Ajwazjana do słów Oli Obarskiej nuciły nasze zatopione w tańcu babcie w ramionach naszych zatopionych w sobie dziadków.

Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei

Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w składzie olejki eukaliptusowy, cytrynowy, goździkowy, cynamonowy i rozmarynowy. Każdy z tych olejków ma potwierdzone właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, zwalczają wszelkie drobnoustroje, od bakterii i wirusów przez grzyby i pleśnie po roztocza. Działają także przeciwzapalnie i przeciwbólowo.