Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Herbata

Czym jest yerba mate?

Czym jest yerba mate?

Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko metody parzenia na ciepło lub zimno, ale także napary przygotowane z dodatkiem mleka, popularna jest także mate zalana zimnym sokiem owocowym lub nawet piwem. Możemy jej smak także wzbogacić wieloma dodatkami, nie tylko cukrem, ale także przygotować ją z dodatkiem owoców, kwiatów i całej gamy ziół korzystając z niezliczonych gotowych mieszanek smakowych.

80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl

80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl

Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone. Pozostaje nam także czekać na dalsze badania, do których autor tych głośnych badań sam zachęca podkreślając, że jego wyniki nie są wystarczające do orzeczenia szkodliwości badanej mate.

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród Japończycy upodobali sobie ten rodzaj herbaty i praktycznie nie produkują nic innego. Oczywiście krzywdzące dla japońskiego przemysłu herbacianego byłoby powiedzieć, że nie produkuje się tam innej herbaty. Japończycy znają, cenią i produkują także inne kolory choć wszyscy zapewne zgodzimy się ze stwierdzeniem, że to zielona herbata króluje tam na stołach i na sklepowych półkach. Co więcej Japończycy wybierają własną herbatę przed produktami z innych krajów.

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic innego jak duża czarka, wielkością przypominająca miskę do ryżu, ale o innym kształcie. Często jest zdobiony i czasem ma zaznaczony przód. Bywa to przy- datne, gdy w czasie ceremonii podajemy go uczestnikom.

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie kawy i herbaty w świątecznej odsłonie powinniśmy traktować jak jedzenie deseru i robić to bardzo sporadycznie, mając na uwadze ich kaloryczność.

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności nie od dziś? Owoc to, co roślina wytworzyła wokół swego ziarna, mówiąc w wielkim uproszczeniu. Toteż owocem nie jest ziemniak, marchew, jarmuż czy sałata. Ale dynia i pomidor? Jednak mają w środku nasiona, czy są może owocami? Okazuje się, że tak. Botanicznie są to owoce, lecz zalicza się je do warzyw, ponieważ z gastronomicznego puntu widzenia mają wytrawny, niesłodki smak.

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

 Sorrel, czyli święta po karaibsku Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo jak się okazuje. Szczaw to po angielsku Sorrel, jednak jest to także nazwa napoju jaki przyrządza się na Karaibach w okolicy Bożego Narodzenia. Nie ma on oczywiście nic wspólnego ze szczawiem jaki znamy z warzywnika, […]

Zielona herbata Ding Gu Da Fang

Zielona herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej można natrafić na sprzeczne informacje co do jej koloru. Niektóre sklepy sprzedają ją jako herbatę żółtą, można również natrafić na kilka artykułów, gdzie – jeśli nie pojawia się opis tej herbaty jako żółtej – to pojawia się niepewność w tym temacie.

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej potocznie, pianka na powierzchni espresso powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren wraz z ekstrakcją.

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje indywidualnego podejścia, wspartego metodą prób i błędów. Bez względu na doświadczenie baristy, trafienie w pierwszej próbie najlepszych parametrów jest jak wygranie na loterii.

Herbatka z ziaren kakaowca

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna zmielone na mączkę, która „rozpuszcza” się w wodzie lub mleku tworząc zawiesinę. Jest to proces przypominający parzenie kawy lub herbaty. Pokruszone ziarna mają większe rozmiary niż znane nam z codzienności kakao i po zaparzeniu należy je odcedzić.

Co z tymi Darjeelingami?

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie swych ulubionych herbat. W Indiach, w Zachodnim Bengalu znajduje się w górzystym regionie słynny Darjeeling, który produkuje znane i unikalne na światową skalę herbaty czarne.

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao ale nie jest zupełnie drobno zmielona. Cechuje się typowym urugwajskim charakterem i wiele osób uważa ją za najpopularniejszą i najbardziej typową mate z Urugwaju. Jest sezonowa 4-6 miesięcy dzięki czemu nie ma tak żywo zielonego koloru i zapachu jak typowe brazylijskie mate choć picie jej może przysporzyć nieco trudności z uwagi na drobne cięcie i dużą ilość pyłu.

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą CTC. Gruzińska herbata zielona produkowana jest na modłę Chińską lecz początkowo w latach 30 obrabiana była parą wodną w stylu japońskim.