Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Herbata

Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia. Jest to mate stosunkowo słaba z powodu małej zawartości pyłu. Dobrze jest pozwolić jej nieco poparzyć się przed piciem, niestety z tego samego powodu też cykl, czyli ilość wody jaką możemy przez jedną porcję suszu przepuścić jest dość krótki. Jeśli chodzi o smak znajdziemy tutaj niewiele, typowej dla mate goryczy, jest nieco roślinnej słodyczy, aromat nieco drzewny z nutami herbaty.

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce. Jej brak na opakowaniu kawy powinien nas skłonić do zastanowienia się, dlaczego producent ukrywa tak kluczową dla klienta informację. Zatem już na początku niech wybrzmi z pozoru oczywiste dla każdego stwierdzenie: kawa powinna być świeżo palona i żeby móc to stwierdzić, data palenia musi znaleźć się na opakowaniu.

Trendy w herbacie 2019

Trendy w herbacie 2019

Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy zakładają skumulowany roczny wskaźnik wzrostu do 2025 r. na poziomie 5% (CAGR), w Europie obserwujemy delikatny zastój. W Stanach Zjednoczonych zamknięto 379 sklepów jednej z największy sieci Teavana, a lokale zostały przejęte przez najemców niezwiązanych z branżą herbacianą.

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji (fot. Artur Kowalski)

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce uprawy i warunki atmosferyczne, a co za tym idzie rocznik. Terroir to niekończąca się lista zmiennych związanych z cechami samej plantacji (wysokość upraw, nachylenie, gleba, ekosystem, ogólny klimat) oraz z pogodą w danym sezonie (wczesna lub późna wiosna, dużo lub mało deszczu, mgły, zachmurzenie, wiatry) oraz wreszcie unikalnymi zabiegami samych plantatorów charakterystycznych dla danej herbaty (dodatkowe rośliny, nawozy, zacienianie).

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty pasuje mięta, a do jakiej konfitura? Kiedy dodać miód, a kiedy cytrynę. Czyli popularne i mniej znane dodatki do herbaty.

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego je owocu, uzyskując produkt gotowy do transportu z plantacji i wypalenia w palarni. Obok kraju pochodzenia ziarna, to właśnie metoda obróbki jest głównym czynnikiem wpływającym na smak naparu, dlatego warto zaznajomić się z poszczególnymi […]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Substancje armatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe występujące w czystej herbacie, jakie wprawieni sensorycy oraz sommelierzy potrafią wyczuć i nazwać. Nazwać je potrafią także chemicy, choć mniej opisowo i zrozumiale. Tymczasem chemia może okazać się fascynująca, jeśli dokładniej się jej przyjrzymy.

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników kawy, ponieważ jest ona gorzka, z nutami popiołu z mineralnym posmakiem. Jest ściągająca i szorstka w smaku.

Czym jest preinfuzja w kawie?

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym ona jest, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?

Rooibos tea: teina, historia

Rooibos tea: teina, historia

Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony, a wspólnego ma z nią tyle, że służy do przygotowywania naparu mogącego funkcje herbaty spełniać. Oczywiście nie wszystkie, gdyż najważniejsza różnica między nim, a herbatą to całkowity brak kofeiny.

Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne

Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne

W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na gram naparu. Stwierdzono także obecność w niewielkiej ilości garbników oraz kumaryn. Niektóre odkryte związki doczekały się nazwy związanej właśnie z rooibosem jak aspalatyna. Innych nie stwierdzono w żadnej innej roślinie i występując wyłącznie w uprawianej odmianie aspalatu prostego. Obecne są także substancje znane już wcześniej z innych źródeł jak kwercetyna i rutyna.

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Rooibos tea: właściwości, działanie, teina

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama roślina może dożyć i 20 lat lecz nie pozwala jej się na to ponieważ łodygi krzewów zaczynają drewnieć co utrudnia zbiór i czyni go mniej wydajnym. Szacuje się zatem, że raz zasiana plantacja, w ciagu całego swoje życia może dać zbiór dochodzący do 18 ton z hektara.

Matcha: esencja herbaty

Matcha: esencja herbaty

Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów i słodkich przekąsek w kawiarniach speciallity i nie tylko. Ponad 800 lat temu uwiodła serca i umysły buddyjskich mnichów, którzy wokół niej stworzyli unikatowy duchowy, medytacyjny rytuał, który stał się dziedziną sztuki i jednym z filarów kultury japońskiej.

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą metody cuppingowej (12g kawy, 200ml wody o temperaturze 96*C) przetestował marki i wyraził opinie.