Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Kawa

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej potocznie, pianka na powierzchni espresso powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren wraz z ekstrakcją.

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje indywidualnego podejścia, wspartego metodą prób i błędów. Bez względu na doświadczenie baristy, trafienie w pierwszej próbie najlepszych parametrów jest jak wygranie na loterii.

Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?

Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?

Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto zaczęto stosować specjalne urządzenia do wielogodzinnego nakraplania kawy w celu wypłukania z niej składników rozpuszczalnych.

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie wpaść z zachwyt nad sposobem przyrządzenia kawy przy użyciu zimnej wody, bo w wyobraźni wielu nabiera on wymiaru sztuczki magicznej lub sprytnego tricku, którym można zadziwić nieprzygotowane na efekt osoby.

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce. Jej brak na opakowaniu kawy powinien nas skłonić do zastanowienia się, dlaczego producent ukrywa tak kluczową dla klienta informację. Zatem już na początku niech wybrzmi z pozoru oczywiste dla każdego stwierdzenie: kawa powinna być świeżo palona i żeby móc to stwierdzić, data palenia musi znaleźć się na opakowaniu.

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego je owocu, uzyskując produkt gotowy do transportu z plantacji i wypalenia w palarni. Obok kraju pochodzenia ziarna, to właśnie metoda obróbki jest głównym czynnikiem wpływającym na smak naparu, dlatego warto zaznajomić się z poszczególnymi […]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym ona jest, jak ją prawidłowo wykonać, kiedy warto stosować, a kiedy nie?

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą metody cuppingowej (12g kawy, 200ml wody o temperaturze 96*C) przetestował marki i wyraził opinie.

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Jak zaparzyć plewy kawowe?

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary – skórki i miąższu usuwanej z pestek kawy – również nabiera popularności. A czy da się zaparzyć chaff – plewy kawy?

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego, kraftowego podejścia do przygotowania ulubionego napoju pobudzającego większości mieszkańców ziemi.

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat.

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do rozpuszczania. Od jej mineralizacji (nasycenia) będzie również zależała możliwość przejęcia składników ekstrakcji.

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę

7 rad jak kupić najlepszą kawę Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku spotkamy slogany: Najlepsza kawa, z najlepszych plantacji, najwyższa jakość! Jak się w tym wszystkim połapać, gdy z każdej strony przekonują nas o wyższości swoich produktów nad innymi? Ogromna ilość palarni i rodzajów kawy raczej […]

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła ona pod dachy większości kawowych maniaków i kawiarni jako objawienie doskonalące pracę popularnej zabawki do robienia kawy, jaką jest Aeropress.

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w młynek. Dla wielu ludzi luksus posiadania w domu gotowego do użycia produktu jest na tyle kuszący, że pomimo wgranego nam w głowy przez reklamy hasła: “kawa musi być świeżo mielona”, nigdy nie zainteresujemy się tematem mielenia kawy w domu.