Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Kawa

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza? Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy. Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy […]

Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia. Najlepszym materiałem będzie szkło, dające łatwą możliwość umycia i wyparzenia. Przelanie wrzątkiem naczynia, jest bardzo ważnym procesem, od którego zawsze należy zaczynać przygotowanie cold brew.

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale.

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w najmniej przyjaznych miejscach. Niestety na tym lista atutów tego rozwiązania się kończy…

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Parzenie kawy a temperatura wody - drip

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie oraz wiedzę popartą przez SCAE. Wszystko ma swoje uzasadnienie, skoro „falla canta” powoduje pojawienie się w naparze goryczy, przeparzenia, posmaku spalenizny, to lepiej przerwać wypłukiwanie tych substancji z kawy nim dostaną się do twojej filiżanki.

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru.

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w naszej filiżance. Skutkuje to najczęściej przeparzaniem się naparu oraz brudnym posmakiem.

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany -stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania.

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od dom, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy.

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia.