Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu, muśnięcie kwiatów i lekkich owoców. W herbacie oolong powinniśmy się spodziewać niemal wszystkiego. Jest to niezwykle szeroka i rozbudowana grupa herbat mogących, w zależności od typu, kraju produkcji i stopnia utlenienia mieć przeróżne aromaty.
Archiwum kategorii: Porady
Porady dotyczące herbaty, kawy i yerba mate
Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i regularnym, długotrwałym popijaniu herbatą posiłków. Szczególnie głównych posiłków, nie zaś słodkiego podwieczorku, ponieważ najważniejszą sprawą o jakiej trzeba powiedzieć to ograniczanie przez herbatę przyswajania żelaza z posiłku.
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.
Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje zdrowe, ponieważ dodatek cytryny do herbaty zielonej może znacznie wzmocnić jej właściwości prozdrowotne.
Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek ciśnienia i pewne uelastycznienie tętnic, lecz poprawa była nieznaczna. Dowodzi to po raz kolejny, że najskuteczniejsza będzie w tym przypadku herbata zielona.
Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę, która jest bardzo na czasie, bo przypomina śnieżkę skrywającą we wnętrzu niespodziankę.
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę półlitrowy czajnik herbaty i nawet nie używam czarki lecz wielkiego kubka, wypijam jego zawartość niemalże na jedno posiedzenie, grzejąc wodę na kolejne parzenie.
Obecnie dostępne na rynku żeliwne czajniki nadają się nie tylko do grzania wody, ale także do parzenia herbaty. Są emaliowane niczym garnki, co sprawia, że na smak naparu nie ma wpływu materiał z jakiego są wykonane, mają sitka i dobrze trzymają ciepło.
Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów. Herbata zielona według USDA zawiera również 1 kcal, ale nie posiada węglowodanów za to ma 0,22g białka. Oolong – znów 1 kcal i tym razem 0,15g węglowodanów
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy napój na świecie po wodzie. Możnay zatem powiedzieć, że herbata wyprzedza kawę w codziennych wyborach nas wszystkich. Czy jednak tematem do dyskusji powinna być odwieczna kwestia prywatnych preferencji? Kawa czy herbata? Czy herbata czarna jest na prawdę alternatywą dla kawy?
Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie, czy picie zbyt ciepłej herbaty jest zdrowe, czy może jednak powinniśmy pozwolić jej nieco przestygnąć. Pytanie to postawili sobie także naukowcy. Obawy wiążą się tutaj z możliwością zachorowania na niektóre z nowotworów […]
Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate? Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby obdarować trafionym upominkiem miłośników yerba mate, lecz sami mate nie piją i brak im biegłości, aby wybrać coś co sprawi przyjemność. Oczywiście, jak zawsze powinniśmy zgromadzić jak najwięcej informacji. W ramach śledztwa […]
Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany jest najzdrowszy! Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się rosnącą popularnością w Europie. Często jest porównywane do popularniejszego rooibosa, a nawet czasem z nim mylone. Wynika to z faktu, że obie te rośliny są dalekimi kuzynami, pochodzą z RPA oraz wykazują kilka […]
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej rozpuszczonych w wodzie substancji rozpuszczalnych, uzyskujemy parząc herbatę około 30 minut, używając wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza (herbata zielona) stosując dozę około 1 g suszu na 20 ml wody.
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast – ja by się nie objawiał: czy to brakiem energii, problemami ze snem i rozdrażnieniem, czy to bólem brzucha, głowy, kołataniem serca – z całą pewnością dezorganizuje i utrudnia nam życie. Spada nasza efektywność oraz komfort życia. Pogarsza się nasze zdrowie. Spada także nasza odporność, narażając nas na infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza teraz, w czasie sezonu przeziębień.