Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.
Archiwum kategorii: Zdjęcia
Zdjęcia herbaty
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers Cup 2016. W dwóch kategoriach (parzenie herbaty i cuptasting) wystartowało 6 uczestników. Mistrzostwa TBC 2016 odbyły się podczas targów Horeca w Krakowie.
Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy bardzo i łączymy pozdrowienia dla całej ekipy TVN24!
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui. Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.
Matcha Kyoto smakiem zdecydowanie przewyższa chińską podróbkę. Jej smak jest zdecydowanie pełniejszy, słodkość miesza się tutaj z lekką goryczką i “rybnością”. Świetnie patrzy się w 60°C, a nawet nieco niższej temperaturze.
Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy wyśmienite parzenia, ze wskazaniem na drugie (wtedy Kukicha dała z siebie wszystko).