Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Publikacje

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu. Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem “prawdziwego espresso”.

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea gotowania polega na dodawaniu do siebie różnych składników tak, by powstało smaczne danie.

6 kolorów herbaty. Czym jest herbata?

Pamiętajmy, że wszystkie kolory herbaty jakie możemy spotkać pochodzą od jednej rośliny. Dawno temu, gdy Europejczycy odkrywali dopiero herbaciany napar panował pogląd, że herbata czarna i zielona pochodzą od różnych roślin. Jest to oczywiście nieprawda. Różne herbaty przechodzą różnorakie procesy w trakcie produkcji ale wszystkie one wywodzą się z jednego gatunku krzewu.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją pomiędzy herbatami zielonymi oraz oolongami, niektórzy herbaciarze wspominają nawet, że spotkali się umieszczaniem jej w osobnej grupie herbacianego uniwersum. Liście mają kolor ciemno zielony, a ich poziom utlenienia jest bardzo niski.

Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole

Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole

Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile w herbacie najbardziej „agresywnym” przeciwutleniaczem jest EGCG, o tyle w mate chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, czyli CGA. CGA udało się wyekstrahować aż 92 mg na 1 gram suszu. Tutaj również mate może popisać się wyjątkowo dużą zawartością tego przeciwutleniacza na tle konkurencji, ponieważ za najbogatsze źródło kwasu chlorogenowego uważa się powszechnie zieloną kawę. Niepalone ziarna kawy mogą zawierać nawet 60 mg tej substancji na każdy 1 gram ziaren. Jak widać yerba mate wyprzedza kawę o 30%.

Yerba mate: zagrożenia i działanie negatywne, badania

Yerba mate: zagrożenia i działanie negatywne, badania

Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona jest z występowaniem nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku. Dzieje się tak za sprawą badań przeprowadzonych w Ameryce Południowej, które powiązały częste picie yerba mate ze zwiększoną zachorowalnością na te typy raka.

Zbiory herbaty – kiedy?

Zbiory herbaty - kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego.

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście posiadać te kilka gadżetów mimo, że w dawnych Chinach nikomu się jeszcze o nich nie śniło. Nie będzie to nic skomplikowanego i nic, czego nie dałoby się łatwo kupić.

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż po ceramikę. Czasem wybieramy bombille tańsze dla oszczędności, czasem droższe ponieważ chcemy zrobić wrażenie lub cieszyć się jakością. Różnorodność materiałów przyprawić może o zawrót głowy, warto zatem pokusić się o mały przegląd bombill i surowców, z których się je wytwarza.

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia - działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera mentol, czyli związek chemiczny posiadający ów specyficzny zapach. Mentol to najważniejsza substancja spośród składników mięty.

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Ruanda FOP Rukeri - czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2 minuty. W ogrzanym czajniku, herbata pachniała słodko rodzynkami, miodem, a może nawet wiśnią. Napar wyszedł w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym. Pachnie słodko, nieco żywicznie.

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana. Owad ten żeruje na liściach herbacianych podgryzając ich łodyżki i młode listki oraz najcenniejsze pączki liściowe.

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate była znana u Indian pod nazwą “ca-a”, co w ich języku znaczyło roślinę, trawę lub zioło. Słowo mate pochodzi z języka Quechua i raczej oznacza tykwę.

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka się na wiosnę, bo wtedy właśnie rozpoczynają się zbiory świeżych herbat. Dzisiaj dwie herbaty First Flush 2018 z Darjeeling. Zapraszam!