Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek fizyczny na rowerach treningowych dowodząc, że dzięki polifenolom zawartym w herbacie nie tylko zwiększył się stopień utleniania tkanki tłuszczowej nawet do 17%, ale również zwiększył się udział tłuszczu w całkowitym wydatku kalorycznym.
Archiwum kategorii: Herbata
Wszystko o herbacie
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia herbata. Dostępne są specjalne rodzaje herbaty przygotowane właśnie do takiego parzenia.
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee w Szkocji zasługuje na takie miano. Miłośnicy herbaty nie od dziś wiedzą, że najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty znajdują się w Szkocji. Sam ten fakt jest renomą i […]
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej używamy na codzień parząc około 2-3 gramów herbaty na filiżankę w czasie kilku minut.
Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza tkanki układu pokarmowego niwelując napięcia i bóle, działa także przeciwbólowo, łagodzi bóle głowy, a nawet bóle migrenowe, oraz korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe.
Herbatka ze skórek owoców Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną zdolność zużywania wszystkiego, nie marnowania niczego, naprawiania, wymieniania się i robienia wielu potrzebnych rzeczy samemu. Umiejętności te zaginęły w skutek łatwej dostępności do różnych tanich produktów, zaś dziś, znów są poszukiwane i modne. Staramy się wyrzucać […]
Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej spożycie, bez zmiany diety oraz aktywności fizycznej, spowodowało utratę 1,3 kg masy ciała w ciągu miesiąca.
Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy osób, które nie zmieniły niczego w swoim życiu, które nota bene doprowadziło ich do nadwagi, poza dodaniem do diety herbaty czerwonej.
Herbata biała uchodzi za odprężającą i wiele osób potwierdza to działanie. Za odprężające działanie herbaty odpowiada w dużej mierze L-teanina, której może w jej suchej masie być nawet 1-2%, co stanowi czasem nawet połowę aminokwasów jakie w ogóle znajdziemy w liściach.
Ważnym i cenionym przez młode matki naparem jest rooibos. Czerwonokrzew afrykański uchodzi za całkowicie bezpieczny do picia zarówno przez niemowlęta jak i kobiety karmiące. Odkryto również jego pozytywny wpływ na kolki u niemowląt.
Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał już miejsce w 1567 roku, gdy kozaccy atamani odwiedzili Chiny. Handel herbatą z Chinami rozwinął się jednak w kolejnym stuleciu. W wieku XVIII z kolei kwitł już tak, że karawany wielbłądzie zapewniały stałe dostawy cennego suszu drogą lądową.
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie powinien być zbyt duży. Powinno w nim mieścić się tyle herbaty, abyśmy mogli opróżnić go od razu, rozlewając herbatę do filiżanek tak, by nie pozostały w nim liście moczące się w zbyt małej ilości wody. W ten sposób możemy podać od razu herbatę z fusami w czajniku.
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz zastosowań w różnych recepturach na koktajle i shaki czyni ją niezwykle popularnym dodatkiem. Jest zdrowa i pobudzająca, a w dodatku łatwa w użyciu.
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na takie dodatki, ponieważ zbyt kojarzą się z Gwiazdką, do której jeszcze daleko. Polecam jednak dodać nieco imbiru lub kurkumy.
Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć o słynnej tybetańskiej herbacie z masłem. Tłuszcz świetnie absorbuje różnego rodzaju aromaty toteż z łatwością można aromatyzować oliwy oraz masła.