Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy 4 a 8%, zaś w limonce 8%. Jest to ilość nawet ośmiokrotnie niższa niż w cytrynie, niemniej nie można powiedzieć, że pomarańcza go nie zawiera. Kwas cytrynowy obecny jest zresztą w większości owoców.
Archiwum kategorii: Herbata
Wszystko o herbacie
Herbata z masłem jest zdrowa i warto polecać jej picie. Nie tylko dostarcza nam ważnych witamin i mikroelementów z masła, ale również więcej prozdrowotnych substancji z herbaty, które rozpuszczają się w tłuszczach. Dodaje energii i zaspokaja nasz apetyt, dostarczając kalorii i tłuszczu i kofeiny.
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje opinia, że wynaleziono ją podczas wojny, gdy zabroniono żołnierzom rozpalać ogniska, by nie zwrócić uwagi przeciwników.
Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie mniej rygorystyczni jesteśmy wobec herbaty czarnej. Nie ma właściwie żadnych przeciwskazań dla dzieci do picia herbaty poza tym, że większe jej ilości działają drażniąco na układ pokarmow i przede wszystkim zawiera ona kofeinę.
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same zaś liście można przetwarzać na różne sposoby i w różnych stylach produkując herbatę senchę, lung ching itp. Jeśli jednak pytamy o rodzaje, najczęściej chodzi nam o potocznie nazywane kolory herbaty, czyli czarną, zieloną itd. Jest to określenie nieco mylne, ponieważ kolor herbaty, jej liści i naparu nie zawsze idzie w parze z „kolorem” czyli jej nazwą.
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń nawet przy zachodnim parzeniu, zaś przy wschodnim, czasem nawet kilkanaście.
Herbaty oolong ogólnie uchodzą za grupę herbat wysokiej jakości i jako takie będą dobrą propozycją dla każdego miłośnika herbaty bez względu na pochodzenie. Nie jest łatwo się nimi rozczarować ani nasycić, zaś ich wachlarz jest tak szeroki i bujny, że wiele osób poświęciło życie zawodowe i pasję zgłębianiu tego jednego koloru.
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś udary mózgu dotyczyły nawet 42% mniej osób. W chińskiej kulturze herbata od dawna uchodzi za eliksir nieśmiertelności. Okazuje się, że nauka, z każdym kolejnym badaniem zdaje się to potwierdzać.
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wiele zależy od jakości surowca oraz spożywanych ilości, a także indywidualnej wrażliwości.
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i już wiemy, że zgodnie z przepisami 95% tego aromatu musi pochodzić z truskawek.
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty, których liście pozyskano w poszczególnych zbiorach.
Pierwszą herbatę zaparzył… wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które wpadły do kociołka gotującej się wody cesarza Shennonga. To jednak legenda.
Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest potocznie. W składzie naparów owocowych znajdziemy oczywiście owoce, suszone, liofilizowane oraz kandyzowane.
Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne składniki napojem może poprawić ogólny stan zdrowia, pomóc regulować poziom glukozy we krwi oraz kontrolować wagę to jeszcze pozwala zrezygnować z innych napojów, mających często niekorzystny wpływ na zdrowie i niezalecanych dla cukrzyków.
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną herbacianą esencję, która do picia powinna być rozcieńczona wrzątkiem.