Archiwum kategorii: Herbata

Wszystko o herbacie

Zielona herbata a ciśnienie

Zielona herbata a ciśnienie

Jaki wpływ na ciśnienie krwi ma spożycie zielonej herbaty? Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą zapobiegania tej chorobie jest odpowiednia prewencja, polegająca na zmianie stylu życia. Jednym z elementów korzystnej i zdrowej diety z całą pewnością może być regularne picie zielonej herbaty. Wykazano wiele korzystnych właściwości […]

Campesino: przegląd marek yerba mate

Campesino: przegląd marek yerba mate

Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny zlokalizowany na trzech hektarach powierzchni, gdzie obszar zadaszony zajmuje hektar.

Mojito z herbaty

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko wycisnąć z soku). Ważne, aby nie dodać soku limonki do samego cukru – jeśli się go stosuje zamiast syropu – ponieważ mógłby odebrać jej aromat.

Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?

Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?

Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ roślina o której mowa, nie znajduje się w oficjalnym wykazie roślin leczniczych, a co za tym idzie, nie można jej kupić w sklepach zielarskich. Trzeba ją samemu znaleźć, zebrać, wysuszyć i dopiero wtedy można się nią cieszyć.

Ekologiczne uprawy herbaty a klimat

Ekologiczne uprawy herbaty a klimat

Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony plon. Kiedy wilgotność spada poniżej preferowanej przez herbatę, czyli 80-90% wcale nie dzieje się to, czego można by się obawiać, czyli uschnięcia rośliny.

Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!

Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!

Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja, Holandia, Wielka Brytania, Benelux i… Polska.

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można zachwycić się jednym malowidłem, jedynym kwiatem, to można także zachwycić się jedynym kamieniem. Suiseki to po prostu piękny i nietypowy kamień, który sama natura uformowała tak, że przypomina miniaturę naturalnej formacji.

Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu

Jedzenie podczas ceremonii herbacianej Chanoyu

Japońska ceremonia herbaciana jest najlepiej znaną w popkulturze. Wiele osób nie wie nawet, że istnieją jakiekolwiek inne ceremonie niż właśnie ta, gdy osoby ubrane w kimona w idealnie wysprzątanej i harmonijnie urządzonej przestrzeni dzielą się herbatą wykonując wiele skomplikowanych gestów i ukłonów.

Dlaczego herbata jest gorzka?

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny i polifenoli w samym liściu. Na to ma wpływ bardzo wiele czynników, kultywar herbaciany, wiek zbieranych liści, sposób obróbki, terroir (gleba, pogoda, nasłonecznienie, opady), a nawet pogoda podczas zbiorów.

Kultywary japońskich herbat

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze efekty w uprawie. Dość, powiedzieć, że opisując inne odmiany, moment gotowości do zbioru porównuje się do Yabukity, mówiąc na przykład: zbiór tydzień po yabukicie.

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak uważa i wiele osób nie zadaje swoich pytań obawiając się, że są zbyt niepoważne. W ten sposób bezkresne morze ciekawości nigdy nie zostaje zaspokojone.

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami botanicznymi, mamy różne kolory herbaty, które nie zależą od samej rośliny, a od obróbki jej liści. Dodatkowym problemem jest fakt, że większość tych określeń pochodzi z języka angielskiego.

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha Gao, trzeba powiedzieć, że jest to nic innego jak napar z herbaty Pu-Erh, który na drodze gotowania został odparowany i zredukowany do postaci najpierw pasty, a potem możliwej do łupania bryłki.

Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?

Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?

Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów. W ceremonii japońskiej dla przykładu, tekstura oraz kolor naczynia powinien korespondować z porą roku i pogodą. Jeśli przyjmujemy gości w czasie ciepłego lata, dobrze jest użyć gładkich, lśniących i niebieskich naczyń.

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.