Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Publikacje

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty

Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego. FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych. BOPF Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine […]

Oznaczenie herbat łamanych

Oznaczenia dotyczą herbat łamanych. TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana. GFBOP 1 Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką […]

Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat. Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy. GT Golden Tips Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling. SFTGFOP 1   Special Fine […]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty. FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat. SF Second Flush Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca. Inbetween Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który […]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście. B Broken herbata której liście zostały połamane F Fannings miał i odsiew (co prawda nie można pomylić herbat typu fannings i flowery ale w celu uniknięcia nieporozumień zwykle używa się całego słowa fanning zamiast skrótu literowego F) M Mixed mieszanka różnych typów herbaty […]

Oznaczenie liści herbaty

Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące o jej jakości. Tajemnicze kody oznaczają nie tylko który z kolei listek na gałązce został użyty do produkcji danego suszu czy procesy jakim została herbata poddana w czasie produkcji ale również porę roku w jakiej odbył się zbiór. Warto sobie zatem przybliżyć znaczenia poszczególnych symboli aby […]

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z glinki, często lakierowany. Może być płytki o dużej powierzchni, głęboki, ale za to o niewielkiej średnicy lub zupełnie „duży” (głęboki i o dużej średnicy). Warto pod konkretną markę tytoniu mieć optymalny cybuch. Tytonie niższej jakości lub dość grube wymagają głębszych cybuchów, ponieważ trudniej je odpowiednio ułożyć, a drobniejsze natomiast nie mają aż takich wymagań.

Węgielki do fajki wodnej, sheeshy

Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich zależy też ilość dymu i czy fajka pali się godzinę czy trzy. Węgle można podzielić na dwie główne grupy: samorozpalające i klasyczne.

Zielona herbata: Matcha Kyoto

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

Matcha Kyoto smakiem zdecydowanie przewyższa chińską podróbkę. Jej smak jest zdecydowanie pełniejszy, słodkość miesza się tutaj z lekką goryczką i “rybnością”. Świetnie patrzy się w 60°C, a nawet nieco niższej temperaturze.

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy wyśmienite parzenia, ze wskazaniem na drugie (wtedy Kukicha dała z siebie wszystko).

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Hibiskus: Przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. My mamy suszony hibiskus. Chodzi o sam kwiat hibiskusa. Można spotkać też kandyzowany – do jedzenia.