Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Archiwum kategorii: Publikacje

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście. B Broken herbata której liście zostały połamane F Fannings miał i odsiew (co prawda nie można pomylić herbat typu fannings i flowery ale w celu uniknięcia nieporozumień zwykle używa się całego słowa fanning zamiast skrótu literowego F) M Mixed mieszanka różnych typów herbaty […]

Oznaczenie liści herbaty

Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące o jej jakości. Tajemnicze kody oznaczają nie tylko który z kolei listek na gałązce został użyty do produkcji danego suszu czy procesy jakim została herbata poddana w czasie produkcji ale również porę roku w jakiej odbył się zbiór. Warto sobie zatem przybliżyć znaczenia poszczególnych symboli aby […]

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z glinki, często lakierowany. Może być płytki o dużej powierzchni, głęboki, ale za to o niewielkiej średnicy lub zupełnie „duży” (głęboki i o dużej średnicy). Warto pod konkretną markę tytoniu mieć optymalny cybuch. Tytonie niższej jakości lub dość grube wymagają głębszych cybuchów, ponieważ trudniej je odpowiednio ułożyć, a drobniejsze natomiast nie mają aż takich wymagań.

Węgielki do fajki wodnej, sheeshy

Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich zależy też ilość dymu i czy fajka pali się godzinę czy trzy. Węgle można podzielić na dwie główne grupy: samorozpalające i klasyczne.

Zielona herbata: Matcha Kyoto

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

Matcha Kyoto smakiem zdecydowanie przewyższa chińską podróbkę. Jej smak jest zdecydowanie pełniejszy, słodkość miesza się tutaj z lekką goryczką i “rybnością”. Świetnie patrzy się w 60°C, a nawet nieco niższej temperaturze.

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy wyśmienite parzenia, ze wskazaniem na drugie (wtedy Kukicha dała z siebie wszystko).

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Hibiskus: Przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. My mamy suszony hibiskus. Chodzi o sam kwiat hibiskusa. Można spotkać też kandyzowany – do jedzenia.