Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty oraz zestawiliśmy wszystkie dodatki do herbaty, które sprawią, że zrobi nam się ciepło w zimne, ciemne wieczory.

Rozgrzewająca czarna herbata na zimę

W zimie powinniśmy pić czarną herbatę, która nawet zupełnie czysta (bez dodatków) znakomicie rozgrzewa. Kiedy wracamy zziębnięci do domu odradzamy parzenie zielonej herbaty na początek. Zimą powinniśmy pić herbaty sfermentowane lub półsfermentowane: czarną, czerwoną, oolong.

Herbata czarna Java OP Malabar
Herbata czarna Java OP Malabar

Czarną herbatę parzymy świeżo zagotowaną wodą przez około 1-3 minuty, jeżeli zależy nam na pobudzeniu lub 2-5 minut, jeżeli nie straszny nam gorzki smak, ale za to nasza herbata zawiera mało kofeiny (tanina, która wytrąca się podczas dłuższego parzenia neutralizuje kofeinę). Do kubka (250 ml) wsypujemy 2-3 łyżeczki czarnej herbaty i odcedzamy po upływie wybranego przez nas czasu. Nie poleca się zostawiać liści w kubku, gdyż filtrowanie naparu przez zęby nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, a i ze względu na cytrynę (o tym w dalszej części tekstu).

Dodatki do herbaty, które najlepiej rozgrzewają w zimie

Cytryna, chociaż kwaśna, zawiera dużo witaminy C oraz dzięki rutynie zapobiega utracie tej cennej witaminy z naszego organizmu. Cytryna wspomaga trawienie oraz oczyszcza organizm. Należy pamiętać, że liście herbaty zawierają w niewielkim stopniu glin, a kiedy dodamy do nich cytrynę, powstaje cytrynian glinu, który zdecydowanie jest niekorzystny dla naszego organizmu. Dlatego, żeby temu zapobiec, zaparzoną herbatę należy oddzielić od fusów i dopiero wtedy bezpiecznie dodać cytrynę.

Przepis: 5 gramów czarnej herbaty parzymy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Oddzielamy liście herbaty od naparu, a następnie dodajemy 2 plasterki cytryny.

Imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność organizmu, dezynfekuje oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Łyżeczkę startego imbiru można dodawać do herbaty w dowolnym momencie.

Przepis: 5-6 gramów czarnej herbaty oraz starty świeży imbir (1-2 łyżeczki) zaparzamy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Po zaparzeniu możemy dla wzmocnienia smaku oraz większego rozgrzania dodać do naszego odcedzonego naparu dodać 2 plasterki cytryny.

Nie tylko czarna herbata na zimę

Picie herbaty wspomaga organizm każdego dnia, ponieważ herbata jest źrodłem wielu składników odżywczych składników oraz przeciwutleniaczy. W okresie zimowym pomaga mobilizować system odpornościowy, a odpowiednio zaparzona (tzn. krótko parzona) działa pobudzająco, dzięki kofeinie, która stawia na nogi. Zwrócić należy uwagę, że bardzo często wersje “extra, strong” leków na przeziębienie są wzbogacone o kofeinę w dużym stężeniu.

Herbata czerwona pu-erh Mini Beeng Cha Black 5 szt.
Herbata czerwona pu-erh Mini Beeng Cha Black 5 szt.

Czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze, pomaga obniżyć temperaturę ciała (dlatego w zimie nie polecamy jej pić w bardzo dużych ilościach), ale przy tym oczyszcza organizm z toksyn i uspokaja.

Herbata oolong wspiera odporność, poprawia przemianę materii i podobnie jak czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze.

Zimowa herbata Masala Chaj rozgrzewa i dodaje energii

Tradycyjna indyjska herbata Masala Chaj to mieszanka imbiru, cynamonu, goździków oraz kardamonu. Połączenie przypraw, mleka, czarnej herbaty oraz cukru sprawia, że Masala Chaj to ulubiona herbata do picia w zimie w redakcji Czajnikowy.pl. Jej słodko mleczny aromat w połączeniu z pikantnymi przyprawami sprawia, że zima staje się zdecydowanie przyjemniejsza.

Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Masala Chaj?

  • 0,5 l mleka,
  • 3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
  • starty imbir (2-3 łyżeczki),
  • ziarna kardamonu (2-3 łyżeczki),
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 5-8 goździków,
  • 100 ml wody,
  • 3-4 łyżeczki cukru (rekomendujemy trzcinowy).

Przepis na Masala Chaj:

1. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody oraz wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Na małym gazie gotujemy przez 5-10 minut (obserwując, żeby cała woda nie wyparowała).

2. Dolewamy 0,5 l mleka i ostrożnie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza herbata się zagotuje, wyłączamy grzanie. Wsypujemy 3-4 łyżeczki czarnej herbaty, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 7-8 minut.

3. Naszą rozgrzewająca herbatę wystarczy już tylko przecedzić do kubków i dosłodzić do smaku.

Rozgrzewająca herbata na bazie mleka skondensowanego Karak Chaj

Rozgrzewająca herbata z mlekiem skondensowanym
Rozgrzewająca herbata z mlekiem skondensowanym

Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Karak Chaj?

  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka czarnej herbaty
  • 0,5 l wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 100 ml skondensowanego słodkiego mleka

1. Kardamon i czarną herbatę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.

2. Po 8-10 minutach zmniejszamy grzanie i dodajemy mleko skondensowane i cukier według uznania.

3. Całość przecedzamy do kubków i pijemy!


Dodaj komentarz