Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Nie wiem jak Wy, ale zimą mam chęć na inne herbaty niż latem. Grudzień zaś jest miesiącem wyjątkowym, kiedy to bardziej niż na herbaty mam ochotę na zapach i smak owoców w ciepłym naparze. Dzisiaj dwie propozycje na coś ciepłego i owocowego w kubku w ciemne grudniowe noce.
Herbatka owocowa Jabłkowa organiczna
Na polskiej Wigilii tradycyjnym napojem jest kompot z suszonych owoców. Przepis na tradycyjną mieszankę ma gdzieś zachomikowany każda gospodyni. Przeważnie w skład takiego kompotu wchodzą między innymi śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, czy goździki.

Jeśli jednak nie macie natchnienia na przygotowywanie takiego kompotu, możecie poratować się na przykład jabłkową herbatą. Ta, którą dzisiaj Wam pokazuję oprócz jabłek ma w sobie także dziką różę (niezastąpiony element zimowego remedium przeziębieniowego) oraz hibiskus nadający jej kolor i kwasowość. Mieszanka ta pochodzi z upraw organicznych.

Zalecany czas parzenia to około 5 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 gramy suszu na około 120 ml wody. Zaparzona ma bardzo przyjemny ciemnoczerwony kolor i kwaskowaty smak.
Herbatka owocowa Figowa Naturalna
Drugą propozycją, nieco bardziej rozbudowaną pod względem składników jest herbatka Figowa Naturalna. W jej składzie znajdziemy owoc figi, jabłko, imbir, skórkę pomarańczy, różowy pieprz i naturalny aromat.

Figi są zdrowymi owocami wykorzystywanymi w medycynie naturalnej. Możemy je spożywać na surowo lub po przetworzeniu, w tym także suszone. Owoce figi możemy zbierać z krzewów lub niewielkich drzew- figowców pospolitych (Ficus carica L.). Osobom zainteresowanym podpowiem, że figowce mają bardzo ciekawą nie tylko biologię ale i historię, sięgającą aż do bardzo starożytnych czasów. Dzięki tak długiej obecności w kulturze i medycynie polecane są one przy chorobach układu sercowo-naczyniowego lub problemach żołądkowych.

W tej herbatce, poza pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi porozgrzewa nas też imbir i różowy pieprz. Prawda, że brzmi dobrze?
Herbatkę tę poleca się parzyć od 4 do 6 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 g suszu na 120 ml. Napar ma kolor brzoskwiniowy i delikatny smak, który także mógłby kojarzyć się nieco z brzoskwinią.

Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą też być smacznym prezentem znalezionym pod choinką. Ja lubię wypić je sobie siedząc z książką pod kocem albo po powrocie z zimowego spaceru.
A czy Wy macie jakieś ulubione zimowe herbatki?
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
15 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Herbata oolong właściwości, odchudzanie, opinie
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
sty
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Herbata w Hiszpanii
Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]
mar
Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem
Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]
lis
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe
Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]
sty