WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Dong Ding, Tung-ting

Herbata oolong lub – jak kto woli – niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian. Sadzonki te zasadzono na górze „zmrożony szczyt” na Tajwanie. Nazwa nie wiąże się z temperaturą, ponieważ średnia w tym regionie wynosi około 20 stopni Celsjusza. Wyrażenie „mrozić stopy” pochodzi z języka tajwańskiego oznacza chodzić na palcach, a właśnie w ten sposób trzeba było się wspinać na szczyt góry, by zbierać tę herbatę. Krzewy herbaciane głównie typu qingxin wulong uprawiane są na wysokości 700 – 1200 m n.p.m.

Oryginalny Dong Ding pochodzi z regionu Luku w prowincji Nantou na Tajwanie. Jednakże dziś produkcja jest prowadzona tam w ograniczonym stopniu a większość tej herbaty pochodzi z innych miejsc, jest jednak wytwarzana w identyczny sposób z identycznych krzewów w niemal identycznych warunkach.

Oolong Dong Ding jest oolongiem niżej fermentowanym (około 30%) cechuje się liśćmi mocno zwiniętymi i delikatnym kwiatowo-owocowym aromatem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Andrzejkowe Wróżby Herbaciane

Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]

Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach

Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.