Dong Ding, Tung-ting

Herbata oolong lub – jak kto woli – niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian. Sadzonki te zasadzono na górze „zmrożony szczyt” na Tajwanie. Nazwa nie wiąże się z temperaturą, ponieważ średnia w tym regionie wynosi około 20 stopni Celsjusza. Wyrażenie „mrozić stopy” pochodzi z języka tajwańskiego oznacza chodzić na palcach, a właśnie w ten sposób trzeba było się wspinać na szczyt góry, by zbierać tę herbatę. Krzewy herbaciane głównie typu qingxin wulong uprawiane są na wysokości 700 – 1200 m n.p.m.

Oryginalny Dong Ding pochodzi z regionu Luku w prowincji Nantou na Tajwanie. Jednakże dziś produkcja jest prowadzona tam w ograniczonym stopniu a większość tej herbaty pochodzi z innych miejsc, jest jednak wytwarzana w identyczny sposób z identycznych krzewów w niemal identycznych warunkach.

Oolong Dong Ding jest oolongiem niżej fermentowanym (około 30%) cechuje się liśćmi mocno zwiniętymi i delikatnym kwiatowo-owocowym aromatem.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.