Dong Ding, Tung-ting
Herbata oolong lub – jak kto woli – niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian. Sadzonki te zasadzono na górze „zmrożony szczyt” na Tajwanie. Nazwa nie wiąże się z temperaturą, ponieważ średnia w tym regionie wynosi około 20 stopni Celsjusza. Wyrażenie „mrozić stopy” pochodzi z języka tajwańskiego oznacza chodzić na palcach, a właśnie w ten sposób trzeba było się wspinać na szczyt góry, by zbierać tę herbatę. Krzewy herbaciane głównie typu qingxin wulong uprawiane są na wysokości 700 – 1200 m n.p.m.
Oryginalny Dong Ding pochodzi z regionu Luku w prowincji Nantou na Tajwanie. Jednakże dziś produkcja jest prowadzona tam w ograniczonym stopniu a większość tej herbaty pochodzi z innych miejsc, jest jednak wytwarzana w identyczny sposób z identycznych krzewów w niemal identycznych warunkach.
Oolong Dong Ding jest oolongiem niżej fermentowanym (około 30%) cechuje się liśćmi mocno zwiniętymi i delikatnym kwiatowo-owocowym aromatem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate
Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]
wrz
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata
Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]
sty