Przechowywanie herbaty rządzi się swoimi prawami, których przestrzeganie pozwala nam na dłużej cieszyć się pełnowartościowym i aromatycznym naparem. Herbata Pu-Erh nic nie robi sobie z tych zasad i ma swoje własne, alternatywne wymagania podczas przechowywania.
Najważniejszym problemem z jakim trzeba się zmierzyć podczas długiego przechowywania herbaty jest jej stałe utlenianie liści. Dlatego właśnie zaleca się picie herbaty najświeższej i wiele mówi się o tym, że nie ma na co czekać, gdy zdobędzie się nową herbatę. Każdego kolejnego dnia będzie ona nieco gorsza niż poprzedniego.
Utlenianie, jak już zapewne każdy wie, to proces, który prowadzi do uzyskania herbaty czarnej. Zielone herbaty przechodzą obróbkę termiczną mająca zapobiegać utlenianiu, czarne zostają utlenione niemalże całkowicie. „Niemalże”, ponieważ gdyby były utlenione całkowicie nie mogłyby utleniać się dalej, tymczasem również one potrzebują zabezpieczenia przed tlenem. Stosuje się w tym celu różne środki, szczelnie zamyka się herbatę, stosuje się pochłaniacze tlenu, pakuje próżniowo (zwłaszcza oolongi), a nawet wypełnia opakowanie azotem. Przechowywanie herbaty w niskiej temperaturze również spowalnia utlenianie.
Poza tym uważać musimy na obce zapachy, które herbata bardzo łatwo pochłania, oraz na wilgoć. Ta ostatnia sprawia, że ulatniają się z naszego suszu aromaty, których oczekiwalibyśmy w naparze. W ekstremalnie wilgotnych warunkach liście mogą nawet spleśnieć.
Powtórka dotycząca obróbki herbaty Pu-Erh
Co na to herbata Pu-Erh? Przypomnijmy – po krótce – co odróżnia herbatę czerwoną od innych. Pu-Erh jest to herbata fermentowana, przemiany chemiczne w jej liściach zachodzą za sprawą enzymów wydzielanych przez drobnoustroje namnażające się na ich powierzchni. Proces ten wymaga temperatury i wilgotności. No i oczywiście odpowiednich zalążków bakterii, drożdży i pleśni. Obróbka jaką przechodzi Pu-Erh gotowany to swego rodzaju przyśpieszenie procesów naturalnego sezonowania i starzenia herbaty Pu-Erh surowej. To co dzieje się z jej liśćmi to kombinacja utleniania jakie znamy z innych herbat (w tym celu obróbka cieplna liści przeprowadzana jest w niższej temperaturze) oraz działania drobnoustrojów właściwych dla tego typu herbaty, oraz jak się twierdzi, dla mikroklimatu Yunnanu.
Jak przechowywać czerwoną herbatę aby nie straciła wartości smakowych jak i aromatycznych? Drewniane pudełko czy puszka?
Krótko mówiąc, herbata Pu-Erh jeśli będzie przechowywana jak inne herbaty nie zyska na wartości, ponieważ wszystkie procesy mające spowolnić utlenianie się liści sprawią, że porządane procesy w czerwonej herbacie zostaną spowolnione i nie będzie ona zyskiwała na wartości. Herbata Pu-Erh powinna mieć dostęp do tlenu, służy jej także nieco wyższa wilgotność. W takich warunkach niezwykle ważne jest zabezpieczenie jej przed kontaktem z obcymi zapachami. Znawcy, posiadający imponujące kolekcje Pu-Erhów, podobnie jak koneserzy wina, posiadają odpowiednio przygotowane piwnice z kontrolowaną wilgotnością i temperaturą.
W warunkach domowych doskonale sprawdzą się drewniane pudełka i szufladki przeznaczone do przechowywania herbat prasowanych. Dzięki ściętemu rogowi, ułatwiają one kruszenie i zsypywanie herbaty do czajniczka. Zapewniają także obieg powietrza i wilgoci. Innym rozwiązaniem są pudełka wyplatane z bambusa. Zauważmy, że oryginalnie ciastka herbaty czerwonej pakowane są w papier i kartonik. Dzieje się tak nieprzypadkowo, ponieważ jest to dobre opakowanie pozwalające przechowywać herbatę dłużej. Nie ważne czego użyjemy jako opakowania, pamiętajmy, że szczelne słoje oraz puszki sprawdzą się raczej przy innych typach herbaty. Miejsce powinno nie być zbyt suche lecz musi być wolne od wszelkich zapachów. Nie należy także specjalnie obniżać temperatury. Wbrew pozorom lepiej sprawdzi się strych niż piwnica.
Mówi się, że herbata Pu-Erh ma wymagania jak człowiek. Najlepiej czuje się w temperaturze 20-30 st.C oraz w wilgotności 50-75%. Lubi cyrkulację powietrza lecz nie powinna być trzymana blisko kuchni czy łazienki gdzie nietrudno o zapachy.
Kontrola temperatury nie jest trudna. Gorzej z wilgotnością. Jeśli mamy zbyt wilgotno w domu możemy użyć pochłaniaczy wilgoci lub położyć wraz z herbatą węgiel drzewny. Jeśli zaś mamy za sucho, możemy użyć nawilżaczy lub postawić miseczkę z wodą niedaleko herbaty. Jeśli zaś okresowo odpowiednie warunki do przechowania Pu-Erha zmieniają się na gorsze w naszym domu (ogrzewanie zimą, zbyt suche lato), zawsze możemy na ten czas szczelnie zamknąć nasze ciastko w folii i „spałzować” jego postarzanie do czasu gdy znów będziemy mieli odpowiednie warunki.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea a user’s guide – Tony Gebely, How To Store Pu Erh Tea Properly? – teasenz.com
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: PNŚ (TVP2)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
184 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Szósty smak herbaty? Kokumi
Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]
cze
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?
Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]
kwi
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi