W Anglii kultura picia herbaty nie jest może najstarsza, ale z pewnością wykształciła sobie długą i rozbudowaną tradycję. Anglicy nie poznali herbaty jako pierwsi wśród Europejczyków. Można by powiedzieć nawet, że jak na kraj kolonialny dość późno poznali smak i zalety słynnego naparu. Nie ulega jednak wątpliwości, że to właśnie ten wyspiarski naród pokochał herbatę najbardziej. To w Anglii za przykładem Twininga zaczęły wyrastać herbaciarnie jak grzyby po deszczu. To właśnie Anglicy stworzyli zwyczaj popołudniowej herbatki i słynnego five o’clocka. Podczas gdy inne narody szybko nasyciły się entuzjazmem jaki towarzyszył przywiezieniu do Europy nowego napoju i jego popularność zaczęła stopniowo spadać, Anglicy pili herbaty coraz więcej i więcej, aż wreszcie herbata dostąpiła miana napoju narodowego w Anglii.

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku Earl Greya, lub nie słyszał o mieszance English Breakfast Tea? Typowych angielskich mieszanek jest jednak znacznie więcej. Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

Herbata Prince of Wales

Prince of Wales to mieszanka, która swoje powstanie jak i nazwę zawdzięcza księciu Walii Edwardowi. Była to jego ulubiona herbata, której dokładny skład nie jest jednoznacznie już znany ponieważ książę skomponował swój ulubiony napój i pozwolił sprzedawać go znanemu herbaciarzowi Twiningowi. Okazało się jednak, że herbata wkrótce straciła na popularności i większym zainteresowaniem cieszyła się w Ameryce Północnej. Skład tej kompozycji jak w przypadku wszystkich mieszanek jest dość płynny. Zasadą jednak jest łączenie różnych herbat chińskich (często Yunnan) z herbatą Keemun, która jest obowiązkowym składnikiem. To jej właśnie mieszanka zawdzięcza swój ziemisty posmak przy dość łagodnym naparze.

914-english-breafast-tea.jpg

Herbata English Breakfast Tea

English Breakfast Tea to mieszanka śniadaniowa. Ma na celu swą mocą obudzić Brytyjczyków po nocy. Jest także wystarczająco intensywna, aby można ją z powodzeniem przyprawiać cukrem, mlekiem czy cytryną nie ryzykując zagłuszenia smaku samej herbaty dodatkami. W skład tej tradycyjnej mieszanki wchodzi herbata assam, ceylon oraz herbata kenijska. Mieszanka ta choć tak kochana przez Brytyjczyków prawdopodobnie powstała w Ameryce Północnej. Jej powstanie datuje się na rok 1843 i wiąże z kupcem Richardem Davisem, który pierwszy ją zmieszał i sprzedawał. Wiadomo, że do spopularyzowania mieszanki znacząco przyczyniła się królowa Wiktoria.

Herbata Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea to mieszanka irlandzka bardzo podobna do angielskiej kompozycji śniadaniowej. Różni się od niej znacznie wyrazistszym smakiem i większą zawartością herbaty z Kenii i Assamu. Skomponowana jest zwłaszcza do picia z dodatkiem mleka, które jest obowiązkową częścią diety Irlandczyków.

Angielska herbata Afternoon Tea

Afternoon Tea jest to kolejna z typowych Angielskich mieszanek czarnych herbat. Ta, w odróżnieniu od herbaty śniadaniowej skomponowana jest z myślą o herbacie popołudniowej z lekką przekąską, często na słodko. Herbata popołudniowa jest znacznie delikatniejsza i słabsza od śniadaniowej. Można spotkać kilka odmian tej mieszanki w zależności od producenta. Zasadą ich tworzenia jest komponowanie ze sobą herbat ze Sri Lanki oraz z Indii. Najbardziej podstawową mieszanką popołudniową jest właśnie mieszaniny herbaty Ceylon OP oraz herbaty z Darjeelingu.

Herbata czarna Earl Grey Imperial
Herbata czarna Earl Grey Imperial

Tradycyjna angielska herbata Earl Grey

Earl Grey to jedna z najbardziej znanych herbat na świecie, a na pewno najbardziej znana mieszanka. Nazwa oznacza dziś właściwie każdą herbatę czarną aromatyzowaną olejkiem bergamotki choć najlepsza komponowana jest z herbaty Ceylon. Bergamotkę odkryto w Maroko, Tunezji i Algierii, a produkować i handlować olejkiem z owoców bergamotki zaczęto w miejscowości Bergamo we Włoszech. Stąd nazwa owocu.

Skąd nazwa herbaty Earl Grey?

Mieszanka zawdzięcza ją postaci hrabiego Charlesa Greya, który w latach trzydziestych XIX wieku pełnił obowiązki premiera Anglii. Jest wiele teorii, które próbują wyjaśnić powstanie tej kompozycji. Nie wiadomo, która jest prawdziwa ale kilka z nich można odrzucić z całą pewnością jak choćby tę, że hrabia Grey będąc w Chinach uratował tonącego w rzece syna bogatego mandaryna i w dowód wdzięczności otrzymał w prezencie skrzynkę tej właśnie herbaty. Wiadomo, że Grey nie był nigdy w Chinach. Inna teoria, która jest najbardziej prawdopodobna to ta, według której Grey zamówił u znanego herbaciarza Twininga właśnie taką mieszankę i na jego cześć nadano jej tę nazwę. Powstało z czasem wiele odmian tej herbaty. Jest Earl Grey Imperial z dodatkiem jaśminu, jest Lady Grey z bławatkiem i pomarańczą oraz cytryną, French Earl Grey zmieszany jest z kwiatem róż. Herbata Earl Grey nadaje się do picia bez dodatków lub z cukrem i cytryną. Z mlekiem raczej nie komponuje się dobrze.

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.