Pojawienie się w połowie dwudziestego wieku ekspresów ciśnieniowych zrewolucjonizowało parzenie kawy. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia przelewanej przez kawę wody, otrzymaliśmy możliwość zaparzenia espresso – małej ilości naparu o wysokiej gęstości i niespotykanej wcześniej intensywności doznań smakowych. Jest to jednak trudny sposób na zrobienie kawy, wymagający precyzji i dbania o najmniejsze detale, jeśli zależy nam na najwyższej jakości.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Woda do przygotowania kawy
Jeśli dysponujemy ekspresem bez możliwości zmiany ustawień (temperatura, ciśnienie, stopień zmielenia kawy – jeśli ekspres posiada wbudowany młynek), jedyną rzeczą, która pomoże w polepszeniu smaku kawy jest użycie czystej wody o niskiej mineralizacji. W wielu miejscach Polski woda z kranu nie będzie się nadawała do parzenia kawy czy herbaty – warto wtedy kupować wodę w butelkach. Taka woda pozwoli również na dłuższe działanie sprzętu, ponieważ unikniemy problemu z odkładaniem się kamienia wewnątrz urządzenia. Posiadacze bardziej zaawansowanych ekspresów kolbowych będą mieli dużo większy wpływ na smak kawy.

Przygotowanie espresso
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została wypalona z przeznaczeniem do espresso. Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej dozy zmielonej kawy, stopnia jej zmielenia i czasu parzenia. Warto sięgnąć po sprawdzoną proporcję jednej części kawy dla dwóch części naparu, dla przykładu: 18g kawy powinno dać nam 36g espresso w filiżance. Warto zadbać również o to, aby czas parzenia nie przekraczał 30 sekund, dzięki czemu unikniemy przeparzenia kawy. Czas parzenia możemy zmienić dzięki ustawieniom młynka. Grubsze mielenie przyspieszy czas parzenia, a drobniejsze je spowolni. Możliwość doboru ustawień ciśnienia występuje tylko w najbardziej zaawansowanych modelach, warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie nie sugerować się siłą ciśnienia: poprawne espresso zaparzymy już z użyciem 7 barów, a wysokie ciśnienie może powodować przeparzanie się kawy przy wysokich temperaturach wody.
Po wykonaniu espresso należy koniecznie zadbać o czystość sprzętu, aby kolejna kawa smakowała równie dobrze.
Fot. Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z Hongkongu
Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port[...]
lut
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling
Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]
maj