Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest tak zwany grzaniec – to popularny napój w wielu krajach noszący różne nazwy i mający różny skład. Zwykle jest to grzane wino lub piwo z korzennymi przyprawami, miodem i innymi dodatkami. Poszukujemy rozwiązania bardziej rodzinnego, by mogły cieszyć się grzańcem także dzieci. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki owocowe oraz herbaciane, które można zaparzyć i cieszyć się zbliżonym do grzańca smakiem.
Przepis na herbaciany grzaniec
Z kultury Karaibów możemy zaczerpnąć napój bożonarodzeniowy przygotowany na bazie hibiskusa z korzennymi dodatkami.
Przepis: 3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym lub dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy.
Innym lubianym przez dzieci naparem jest rooibos, dzięki przyjemnej, miedzianej barwie naparu również nada się na bazę grzańca. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić przepis polecamy dodać karmelizowane jabłko.
Przepis: 3 łyżki rooibosa, dwie pokruszone laski cynamonu, laskę wanilii zalać wrzątkiem na 3-4 minuty. Napar przecedzić, osłodzić syropem daktylowym. Ćwiartkę jabłka nabić na długą wykałaczkę, obsypać solidnie cukrem trzcinowym, opalić palnikiem (może być płomień kuchenki gazowej) do powstania karmelowej skorupki, umieścić w naparze.
Wśród grzańców powinna pojawić się także herbata. Często spotykane przepisy na herbaciany grzaniec polecają do herbaty dodać cynamon i goździki oraz plastry pomarańczy lub cytryny. Aby spróbować czegoś bardziej wyszukanego polecamy przygotować cytrynę kiszoną w miodzie.
Przepis: do słoika włożyć plastry cytryny (najlepiej organicznej), kawałek ostrej papryki, kilka goździków, laskę cynamonu i kawałek imbiru, całość zalać płynnym miodem i pozostawić na tydzień. Zaparzyć herbatę earl grey, dodać do naparu kiszone plastry cytryny, dolać nieco syropu ze słoika.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Herbata Sticky Rice oolong
Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]
cze