ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest tak zwany grzaniec – to popularny napój w wielu krajach noszący różne nazwy i mający różny skład. Zwykle jest to grzane wino lub piwo z korzennymi przyprawami, miodem i innymi dodatkami. Poszukujemy rozwiązania bardziej rodzinnego, by mogły cieszyć się grzańcem także dzieci. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki owocowe oraz herbaciane, które można zaparzyć i cieszyć się zbliżonym do grzańca smakiem.

Herbata owocowa Grzaniec 50g
Herbata owocowa Grzaniec 50g

Przepis na herbaciany grzaniec

Z kultury Karaibów możemy zaczerpnąć napój bożonarodzeniowy przygotowany na bazie hibiskusa z korzennymi dodatkami.

Przepis: 3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym lub dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy.

Innym lubianym przez dzieci naparem jest rooibos, dzięki przyjemnej, miedzianej barwie naparu również nada się na bazę grzańca. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić przepis polecamy dodać karmelizowane jabłko.

Przepis: 3 łyżki rooibosa, dwie pokruszone laski cynamonu, laskę wanilii zalać wrzątkiem na 3-4 minuty. Napar przecedzić, osłodzić syropem daktylowym. Ćwiartkę jabłka nabić na długą wykałaczkę, obsypać solidnie cukrem trzcinowym, opalić palnikiem (może być płomień kuchenki gazowej) do powstania karmelowej skorupki, umieścić w naparze.

Wśród grzańców powinna pojawić się także herbata. Często spotykane przepisy na herbaciany grzaniec polecają do herbaty dodać cynamon i goździki oraz plastry pomarańczy lub cytryny. Aby spróbować czegoś bardziej wyszukanego polecamy przygotować cytrynę kiszoną w miodzie.

Przepis: do słoika włożyć plastry cytryny (najlepiej organicznej), kawałek ostrej papryki, kilka goździków, laskę cynamonu i kawałek imbiru, całość zalać płynnym miodem i pozostawić na tydzień. Zaparzyć herbatę earl grey, dodać do naparu kiszone plastry cytryny, dolać nieco syropu ze słoika.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie

Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa

Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]

Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować

Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.