Herbata Darjeeling
Region Darjeeling w północno-wschodnich Indiach słynie z wysokiej jakości herbaty czarnej. Oczywiście nie jest to jedyna produkcja tych ogrodów, ponieważ można znaleźć Darjeelingi także zielone, białe, a nawet oolong. Słynne w całym świecie są jednak czarne, które są nieco nietypowe jak na swój rodzaj. Produkcja czarnej herbaty z Darjeeling różni się nieco od tej jaką znamy z innych popularnych regionów produkujących herbaty czarne. Żeby herbata była czarna musi przejść proces oksydacji, który przeprowadza się w stu procentach. Liście czernieją całkowicie, a reakcje chemiczne jakie w nich zachodzą doprowadzają do powstania typowego aromatu czarnej herbaty. W przypadku Darjeeligów oksydacja jest przerywana wcześniej dzięki czemu aromat jest delikatniejszy, bardziej owocowy, a napar żółto-bursztynowy. Same liście nie są zupełnie czarne i sporo wśród nich zielonych części, co w przypadku zwykłej czarnej herbaty uznane byłoby za niedofermentowanie i oznakę złej jakości.
Historia herbaty Darjeeling
Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie miała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska, która poszukując sposobów na uniezależnienie swego handlu herbacianego od nieprzychylnych Chin, wpadła na pomysł uprawiania herbaty w należących do korony Indiach. Miejscowa herbata typu assamskiego jednak nie cieszyła się aż taką popularnością wśród Anglików i pojawiła się potrzeba sprowadzenia roślin odmiany chińskiej. Z misją tą wysłano do Chin młodego odkrywcę i botanika Roberta Fortun, który w połowie XIX wieku wyruszył w przebraniu w dwie podróże i pozyskał 13 tysięcy sadzonek herbacianych. Wysyłał jej na bieżąco do Indii w skrzyniach Warda – specjalnych przenośnych szklarenkach, które w tych czasach służyły do transportu egzotycznych roślin. Niestety Brytyjczycy zmarnowali całą partię i dopiero druga podróż Roberta przyniosła rezultaty ponieważ tym razem wysyłał nasiona, z których udało się założyć pierwsze ogrody. Herbata pochodząca z tych oryginalnych sadzonek oznaczana jest symbolem Ch. Botanicy jednak podjęli wysiłki krzyżowania i selekcji krzewów herbacianych dostosowując je do miejscowych warunków. Takie znajdziemy pod oznaczeniem Cl.
Obecnie herbatę uprawia się w przeszło 80 ogrodach w siedmiu regionach Darjeeling. Są to ogrody położone bardzo wysoko ponieważ herbata uprawiana jest tam nawet na wysokości 2300 m n.p.m. Niektóre ogrody produkują herbatę przemysłowo, inne są tak małe, że cały zbiór i obróbka odbywają się ręcznie. W związku z niewielką produkcją herbata z tych plantacji jest droga i trudno osiągalna.
Zbiory herbaty Darjeeling
Najcenniejsza jednak jest ta, która pochodzi z pierwszych wiosennych zbiorów rozpoczynających się, w zależności od pogody, nawet na początku marca. Są to bardzo delikatne i świeże herbaty, w których często wyraźnie da się wyczuć typowy dla Darjeelingów posmak muszkatowy. Dostawa świeżych herbat odbywa się drogą lotniczą co znacznie podwyższa i tak wysoką już cenę, lecz chętnych nie brakuje. Wokół świeżych dostaw często odbywa się święto związane z degustacjami i porównywaniem z first flushami z zeszłego roku.
Kolejne zbiory w tym regionie to międzyzbiór – czyli mniej ceniony, odbywający się między pierwszym a drugim zbiorem; wysoko ceniony, choć gorszy od pierwszego zbiór drugi; zbiór trzeci monsunowy dający duży plon lecz niezbyt wysokiej jakości; oraz wreszcie, znów lepszy i bardziej ceniony, zbiór jesienny.
Kwiecień i maj u każdego herbaciarza mija pod znakiem wyczekanych herbat z Darjeelingu. Jeśli zatem jeszcze nie próbowaliście tegorocznych świeżynek to najwyższa pora. Pamiętajmy, że te herbaty i świeższe tym lepsze.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]
lip
Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea
Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]
mar
Kawa na Cyprze
Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]
mar
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź
Najlepsza herbata zielona aromatyzowana
Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]
kwi
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Zielona herbata Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]
kwi