Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty

Zbiór wiedzy na temat herbaty

Herbata żółta

Liście Huang Da Cha

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim proces produkcji a ściślej proces fermentacji. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat białych po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną.

S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty

Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza, że do wykonania tej herbaty zostały użyte listki czwarty i piąty na gałązce czyli listki już grube, mięsiste i nie zawierające tylu olejków eterycznych i substancji aromatycznych.

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.