Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa.

Herbata zielona Hojicha

Herbata Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu herbacianego lodem. Niekiedy praktykuje się przeprowadzenie pierwszego parzenia herbaty w normalny sposób, a dopiero drugie parzenie robi się sposobem shinobicha.

Herbata zielona Gyokuro, japońska herbata zielona, parzenie herbaty

Japońska Zielona Herbata Gyokuro

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zielona herbata japońska. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty. W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach.

Herbata żółta. Czar żółtej herbaty

Czar żółtej herbaty

W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną, jednak dla mnie nie jest to przekonywujący argument. Jeśli podzielilibyśmy ludzi na dwie kategorie – tych pijących herbatę i tych delektujących się herbatą, zauważymy w czym tak na prawdę tkwi problem.

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe, które straciliśmy na przykład w skutek nadmiernego picia alkoholu już nigdy się nie zregenerują.

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem, a picie jej naparu określają piciem sałatki. Nie ulega wątpliwości, że najbardziej cenioną cechą mate jest pobudzenie i dawka energii jakiej dostarcza nam napar z tej rośliny.

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię. Znalazły tam jaguara, który chciał je zaatakować. Zostały jednak uratowane przez starca, który w podzięce dostał nowy rodzaj rośliny, z jakiej można przygotować „napar przyjaźni”. Indiańska nazwa tego naparu to caá.

Herbata zielona Shincha

Zielona Japońska Herbata Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z tego zbioru. Dosłownie tłumacząc nazwa ta oznacza „nowa herbata”. Mówimy tutaj po prostu o herbacie sencha zebranej podczas zbioru shincha.

10 Wielkich Herbat Chińskich

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lung Ching

10 Wielkich Herbat jest to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu wielkiej dziesiątki sięga daleko. Bywało, że każdy ceniony mistrz herbaciany miał własny ranking. W dzisiejszych czasach lista dziesięciu wielkich herbat jest ruchoma. Zmienia się nawet z roku na rok.

Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości

Herbata Lapacho

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa Lapacho (Tabebuia impetiginosa), a jej zdrowotne zastosowanie wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i niejednokrotnie mają nawet po 700 lat. Z kory oraz łyka (warstwa tuż pod korą) przygotowuje się wywar.

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie naparu przez specjalną końcówkę filtrującą co pozwala na pozostawienie suszu yerba mate w naparze co zaś jest zgodne z tradycyjnymi zasadami picia mate. Bombille mogą mieć różne kształty i być wykonane z rożnych materiałów.

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona parzenie

Pi Lo Chun: Zielona Herbata

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana była w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.