Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia używa się w czasie produkcji drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne, aby było to drewno żywiczne. Jest określana jako herbata prawdziwie męska.
Archiwum kategorii: Encyklopedia herbaty
Zbiór wiedzy na temat herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o złocistym kolorze listków i naparu.
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako FF. Oznacza że jest to herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia.
Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana jest literą „F”.
F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z pączka i pierwszych dwóch listków czyli tak zwanego „kwiatu” (nie chodzi tu bynajmniej o kwiat herbaty ponieważ tych się nie zbiera do naparów).
Yerba Mate: Elaborada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem con palo. Yerba mate elaborada zawiera 65% liści i 35% łodyg. Uznawana jest za yerbe słabszą, mniej pobudzającą ale także łatwiejszą do picia i o łagodniejszym smaku.
Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian.
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest to yerba, która zawiera 90% liści i 10% łodyg.
D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna i ma postać pyłu, najczęściej odsianego z herbat wyższej jakości lub celowo mielonej na drobny proszek.
Yerba Mate: Chimarrao. Brazylijska odmiana yerba mate o drobno mielonych liściach. Zawiera 70% listków i 30% łodyżek. Jest tak drobna, że używa się do jej parzenia specjalnych argentyńskich bombill o długiej rurce i okrągłym, szerokim sitku zwanych bomba.
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu od mate typ tostada. Cechuje się bardziej dymnym i cierpkim smakiem.
B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza, że liście herbaty zostały połamane lub pocięte do odpowiedniej wielkości.
Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin.
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić dwór cesarski w Chinach. Surowcem do produkcji herbaty artystycznej są tipsy i najmłodsze listki herbaty poddane specjalnemu procesowi uelastycznienia dzięki czemu możliwe jest dowolne formowanie herbacianej kompozycji.
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa herbaciane są tutaj posadzone w półokręgach na południowo-wschodnim zboczu góry.